Anna Gimbrère

Anna Gimbrère is wetenschapsredacteur, -commentator en presentatrice. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Nathan de Vries is zij op onderzoek uit voor Weekend van de Wetenschap. Ga met ze mee en neem ook een duik in de wonderbaarlijke wereld van wetenschap en techniek.

Hoi Anna, waarom doe je mee aan Weekend van de Wetenschap?

Wetenschapsjournaliste en presentatrice Anna Gimbrère (1986) studeerde natuurkunde, al was ze als kind meer een filosoof. “Ik ben altijd een ontzettende denker geweest en ik nam niks aan dat ik niet zelf ook begreep.” Daarom koos ze op de middelbare school het vak filosofie. Maar ook scheikunde, wiskunde en biologie vond ze super interessant.

Niets zo boeiend echter als de natuurkunde, voor Anna. En dan niet het doen van proefjes (“daar ben ik te onhandig voor”), maar vooral het filosoferen en rekenen. “Ik houd van de ‘grote’ vragen, zoals: Waar is het einde van het heelal? Hoe werkt tijd? En kunnen we ooit bij de volgende ster komen met een raket?” Haar favoriete wetenschappers zijn dan ook natuurkundigen: Nikola Tesla, die volgens Anna ‘briljant maar ook een beetje gek’ was, en Marie Curie: een van de weinige vrouwen met niet één, maar zelfs twee Nobelprijzen.

Dat ze gevraagd is als ambassadeur van Weekend van de Wetenschap vindt Anna een grote eer. Met mede-ambassadeur Nathan werken is bovendien een grote plus. “We hebben al heel veel gelachen en ik kan van hem leren. Hij is echt een goeie presentator en ook nog heel gezellig.”

Weekend van de Wetenschap en Anna delen volgens haar een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk mensen inspireren en interesseren in wetenschap. “We leven in een tijd waarin fake news aan de orde van de dag is, en kinderen en volwassenen moeten dus leren onderscheid te maken tussen wat waar en niet waar is. Wetenschap is de enige tak van sport die mensen echt opleidt om zelf logisch na te denken en de waarheid boven tafel te krijgen. Dus als je het even niet zeker weet: vraag het een wetenschapper. Of word er zelf een.”

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.