Ontmoet de ambassadeurs

Niemand minder dan André Kuipers (ESA-ruimtevaarder), Daan Roosegaarde (bekend van zijn projecten zoals ‘Waterlicht’ en ‘Icoon Afsluitdijk’) en Eveline Crone (hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie) zijn in 2018 de ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap. Zij zullen op 6 en 7 oktober aanwezig zijn op verschillende locaties in het land waar bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie kunnen ontmoeten.

André Kuipers

In 2004 heeft André Kuipers zijn jongensdroom verwezenlijkt toen hij voor zijn eerste missie de ruimte in ging als astronaut. Naast zijn werk als ruimtevaarder zet hij zich ook in als ambassadeur voor diverse goede doelen en is hij presentator en spreker. Op 3 november 2018 staat hij voor het tweede jaar met zijn show SpaceXperience – Into the Future LIVE in Ziggo Dome. André is voor de tweede keer ambassadeur van Weekend van de Wetenschap en is op zondag 7 oktober onder andere te vinden bij ESA/ESTEC in Noordwijk waar hij diverse lezingen geeft over ruimtevaart.

“Weekend van de Wetenschap is een prachtig moment om te laten zien hoe leuk techniek en wetenschap zijn. De hele wereld draait om techniek en tijdens dit weekend kan iedereen dit ervaren en leer je dingen die je eigen belevingswereld te boven gaan. Dat is ook zo bijzonder aan deze dagen. Voor eenieder is iets te vinden wat leuk of interessant is, of dit nu iets biologisch, technisch of wetenschappelijks is.” 

Hier kun je André Kuipers vinden tijdens Weekend van de Wetenschap

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde, bekend van bekroonde, interactieve projecten zoals ‘Waterlicht’, ‘Smog Free Project’ en ‘Icoon Afsluitdijk’, studeerde af aan het Berlage Instituut met een master in de architectuur. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op waar hij samen met een team ontwerpers en ingenieurs werkt aan een betere toekomst. Samen ontwikkelen zij ‘Landschappen van de Toekomst’, slimme duurzame prototypes voor de steden van morgen. Roosegaarde is uitgeroepen tot Young Global Leader bij het World Economic Forum en Kunstenaar van het jaar 2016 in Nederland. Roosegaarde gaat 5 oktober van start met zijn nieuwe grootschalige project Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), tevens een activiteit tijdens Weekend van de Wetenschap. Space Waste Lab van Daan Roosegaarde is een levend laboratorium dat ondersteund wordt door ruimte-experts zoals ESA, NASA, studenten en bezoekers. De tentoonstelling laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als bron voor nieuwe creativiteit.

“Weekend van de Wetenschap gaat voor mij voornamelijk om verbeelding. Hoe we techniek en wetenschap kunnen gebruiken om na te denken over hoe we de toekomst willen vormgeven. Wetenschap is ontdekken, leren. De nieuwe ideeën en dromen zijn het begin van onze toekomst.”

Eveline Crone

Eveline Crone is hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie en hoofd van de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan Universiteit Leiden. Daarnaast is zij auteur van diverse wetenschapsboeken gebaseerd op haar onderzoeken op het gebied van menselijke cognitie en gedrag van kinderen en adolescenten. Ze won hiervoor diverse prijzen, waaronder de Huibregtsenprijs voor wetenschap en maatschappij en de Early Career Award van de Society for Psychophysiological Research in Boston (USA). In 2017 ontving zij de Spinozapremie, waarvan een deel besteed wordt aan het bevorderen van kennisbenutting tussen wetenschap en maatschappij. Daarnaast is zij actief als boegbeeld van NeuroLabNL, werkplaats van hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek van de Nationale Wetenschapsagenda. Eveline is zondag 7 oktober 2018 te vinden in de Stadsgehoorzaal in Leiden waar ze presentaties geeft over het puberbrein en het publiek als het ware een kijkje geeft in hun hersenen.

“Weekend van de Wetenschap laat ieder jaar weer de wetenschap in haar volle breedte zien. Het is een ode aan de nieuwsgierigheid en geeft een kijkje achter de conclusies. Het leuke is dat de deuren van de laboratoria geopend worden. Wetenschap is natuurlijk niet iets wat maar een weekend per jaar zichtbaar is, we zien wetenschap iedere dag overal om ons heen. Maar het is bijzonder om eens per jaar alle schijnwerpers op de wetenschap te zetten en te genieten van wat Nederland allemaal te bieden heeft.”

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.