Vogelonderzoek en dieren opzetten

Ga tijdens Weekend van de Wetenschap naar De Bastei! Ontmoet op zaterdag de makers van de anatomische vogelatlas en ontdek hoe anatomisch onderzoek op vogelsoorten in zijn werk gaat. Op zondag zijn er demonstraties dieren opzetten.

Credits: Peter Eekelder voor De Bastei

Zaterdag 6 oktober

Waarom breekt de Jan-van-Gent zijn nek niet, als hij met een rotgang in het water duikt? En waarom heeft de bijeneter zulke vreemde pootjes? Vogelonderzoekers Arnold van den Burg en Kas Koenraads proberen dit soort vragen te beantwoorden.
Kas en Arnold doen ter plekke anatomisch onderzoek op bepaalde vogelsoorten. Centraal staat de vraag: Hoe hebben vogels zich lichamelijk aangepast aan de manier waarop ze leven? Behalve vragen te beantwoorden, hopen de onderzoekers ook nieuwsgierigheid te prikkelen, de bewondering voor natuur te stimuleren en indirect een groter draagvlak voor natuur- en milieubescherming te creëren.Onlangs waren de vogelonderzoekers in de uitzending bij Vroege Vogels om te praten hun onderzoek.

Zondag 7 oktober

Voordat een dier in het museum te bewonderen is, moet het eerst geprepareerd worden. Dat is een manier om dode dieren te bewaren, waarbij de natuurlijke houding zo realistisch mogelijk wordt weergegeven.Tijdens Weekend van de Wetenschap kun je zo’n preparatie live meemaken! Onze preparateurs Sita van Hoorn en Rob Alving laten tijdens deze inloopdemonstratie de verschillende stadia van het prepareren van een vogel zien. Een uitgelezen kans om al je brandende vragen te stellen over dit boeiende vak!

Let op: de activiteiten zelf zijn gratis, maar je moet wel een entreekaartje kopen voor De Bastei. Kijk voor entreeprijzen op de website.

Naam organisatie De Bastei
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie, Ontdekken
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 13:00 - 17:00 uur
6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.