Verstreken: Sterren kijken bij daglicht (2017)

De radiogolven die sterren uitstralen gaan dwars door de wolken en de atmosfeer heen. Daardoor kun je met een radiotelescoop zelfs overdag sterren zien! CAMRAS draait de radiotelescoop naar een heel bijzondere ster: een pulsar.

Credits: Stichting CAMRAS

Rondom de radiotelescoop kun je verschillende experimenten op het gebied van radiosterrenkunde van dichtbij meemaken. Meet met het Dopplereffect hoe hard je kan rennen. Hoeveel radiostraling straal je zelf eigenlijk uit?

Rondleiding

Elke 20 minuten is er een rondleiding in de radiotelescoop. Daar kunnen je live het signaal van een pulsar, een ontplofte ster, horen.

Buurman ASTRON heeft op 8 oktober een open dag van 12:00-17:00 uur. Een bezoek aan die open dag is heel goed te combineren met een bezoek aan de radiotelescoop. Daar zijn ook knutselactiviteiten voor kinderen.

Bereikbaarheid

De radiotelescoop ligt in een storingsvrije zone waar geen auto’s mogen komen. Zie hier meer informatie over de bereikbaarheid.

Naam organisatie CAMRAS
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Sterren kijken
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres CAMRAS
Oude Hoogeveensedijk
7991 PD Dwingeloo
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.