Schatkamer van deeltjes en straling

Bij KIVI-CART weten ze alles over deeltjes en straling en laten ze je dat graag zien. Leer alles over atomen, protonen en lasers tijdens de open dag van dit Groningse onderzoeks- en opleidingsinstituut.

Credits: Peter Tahl voor KVI-CART

Hier ontwikkelen en bouwen wetenschappers aan geavanceerde stralingstechnologie voor toepassingen in de natuurkunde en in medische technologie. Zo kan de imposante deeltjesversneller AGOR atoomkernen versnellen tot soms wel de helft van de lichtsnelheid.

Dit instituut is ook de kraamkamer van de ‘protonentherapie’. In 2018 gebruikte het UMC Groningen als eerste ziekenhuis in Nederland deze nieuwe manier om kanker te behandelen. Bezoek ook de geavanceerde installaties waar lasers deeltjes zo sterk afremmen dat ze temperaturen van vlak boven het absolute nulpunt (-273,15 °C) bereiken.

Je kunt luisteren naar lezingen en een kijkje nemen in de ontwerp- en constructieafdeling waar medewerkers demonstraties geven met moderne computergestuurde draai- en freesmachines. Kinderen kunnen een speurtocht maken door het gebouw of proefjes doen met verschillende versnellermodellen, waarmee zij hun eigen ‘deeltjes’ kunnen versnellen.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel Zpannend Zernike, de Groninger invulling van het Weekend van de Wetenschap. Op veel plekken in de stad Groningen is veel te doen en te ontdekken.

Luister op zaterdag naar verhalen in het Academiegebouw, doe workshops en proefjes bij De Jonge Onderzoekers en ga op ontdekkingstocht door het Universiteitsmuseum. Bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen neem je een kijkje in de keuken van het onderzoek naar gedrag, denken, samenleven en leren van mensen.

Zondag kun je op zoek naar oplossingen voor de toekomst bij EnTranCe, ZAP Groningen en de Truck. SRON en het Kapteyn Instituut openen de deuren om je alles te laten zien over onderzoek in en naar de ruimte, terwijl je bij TNO kunt leren programmeren en hacken. Bij KVI-Cart, de Hanzehogeschool en de Bernouilliborg kun je aan de slag met proefjes.

Naam organisatie KVI-Center for Advanced Radiation Technology
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres KVI-Center for Advanced Radiation Technology
Zernikelaan 25
9747 AA Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.