Verstreken: Ruimtevaart naar Mars (2016)

Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem bestaat dit jaar 40 jaar. Op zaterdag 1 oktober wordt dit heuglijke feit gevierd met een terugblik op 40 jaar landingen op Mars – 1976 was het jaar van de succesvolle landingen van de Vikings 1 en 2.

Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Een kort voorproefje:
Na een aantal mislukte Sovjetmissies in de jaren 60 van de vorige eeuw, slaagden de NASA Mariners 4 en 5 erin door middel van fly-by’s een aantal korrelige maar spectaculaire beelden van het oppervlak van Mars terug te sturen. Deze eerste pogingen werden in 1975 opgevolgd door de Viking 1 en 2 landers die uitgerust waren met een orbiter en een landingsmodule. En in 1976 waren de eerste landingen een feit. Een reeks aan nieuwe Amerikaanse en internationale Marsprogramma’s volgden met als hoogtepunt tot dusver de Mars Exploration Rover missies: Spirit, Opportunity en Curiosity.

Toekomstig Marsonderzoek zal veelal in internationaal verband plaatsvinden. NASA denkt in de jaren 30 van deze eeuw bemande ruimtevaartuigen naar Mars te kunnen lanceren. Hiertoe zijn de ruimteonderzoeken in o.a. het ISS van belang. Mars is een belangrijke planeet voor onderzoek omdat vorming en omstandigheden veel op die van de aarde lijken. De planeet vormt een belangrijke opstap naar verder onderzoek in ons zonnestelsel.

Observatorium

De avond wordt bij helder weer zoals gebruikelijk afgesloten met een bezoek aan onze telescopen in ons observatorium voor een blik op planeten en sterren.

Doelgroep

Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin.

Naam organisatie Publiekssterrenwacht Phoenix
Soort activiteit Lezing / Debat, Sterren kijken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs
4,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 20:00 - 22:00 uur
Adres Publiekssterrenwacht Phoenix
Ampsenseweg 10
7241 NB Lochem
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.