Verstreken: Open Dag Nikhef (2017)

Heb jij altijd al willen weten hoe zwaartekrachtgolven ontstaan? Wat donkere materie nou is en wat er gebeurt als deeltjes op elkaar botsen? Hoe wetenschappers dat meten? Bezoek de open dag van Nikhef.

Credits: Anne Sophie Vrolijk voor Nikhef

Op Nikhef kun je deze dag minilezingen bezoeken, workshops doen en rondleidingen volgen. Tijdens de demonstraties leer je alles over de wereld van elementaire deeltjes en hun onderlinge krachten. Je maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtgolven en nog veel meer. Stel de wildste vragen in de Big Bang Theory Corner. Ontdek de nieuwste state-of-the-art-apparatuur van de werkplaatsen. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC deeltjesversneller.

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen: knutsel je eigen crypto-kraker en ontcijfer de geheime boodschap, sleutel een voertuigje in elkaar of maak een eigen elektrische schakeling. Of ga op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin!

Lezingenprogramma

13:00 – 13:30 uur De jacht op de donkere-materie-deeltjes
Patrick Decowski (XENON1T)
14:00 – 14:30 uur Zwaartekrachtsgolven – Hoe meet je trillingen van het heelal?
Niels van Bakel (Detector R&D groep)
15:00 – 15:30 uur Mini big bang in het lab
Raimond Snellings (ALICE)
16:00 – 16:30 uur Helden van de deeltjesfysica
Jorinde van de Vis (Theoretische Fysica) en Remco Castelijn (ATLAS)

Naam organisatie Nikhef
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres Nikhef
Science Park 105
1098 XG Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.