Op jacht naar ziekteverwekkers

Dieren worden ziek door een infectie met ziekteverwekkers. Je kunt niet zomaar aan de buitenkant zien of een dier een ziekteverwekker bij zich draagt. Daarom doen onderzoekers testen om die verwekkers zichtbaar te maken. Help je mee?

Credits: Kees Rutten via Universiteit Utrecht

Waar dieren en/of mensen leven, zijn ook bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Sommige zorgen ervoor dat dieren ziek worden, dan zijn het ziekteverwekkers. Andere helpen juist een dier gezond te houden! Het is dus belangrijk voor dierenartsen om te weten of er ziekteverwekkers aanwezig zijn en te voorkomen dat dieren ziek worden.

Als dieren tóch ziek worden, is het belangrijk om goede (dier)geneesmiddelen in te kunnen zetten om ze weer beter te maken. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar hoe goed geneesmiddelen werken tegen ziekten. Dat is belangrijk voor de gezondheid van dieren, maar eigenlijk ook voor dat van mensen! Er zijn namelijk infectieziekten die van dieren naar mensen over kunnen gaan. Wij willen dus meer leren om zowel dieren als mensen te beschermen tegen infecties met virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Onderzoek doen in het Kennislab

Tijdens het Weekend van de Wetenschap laten onderzoekers in een Kennislab verschillende ziekteverwekkers zien. Niet alles is met het blote oog te zien, daarom laten ze je ook andere manieren zien om ziekteverwekkers op te sporen. Daarnaast leer je hoe je kan ontdekken of medicijnen goed zullen werken tegen de opgespoorde ziekteverwekkers.

Utrecht Science Park.

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.