Mieren in actie bekijken

Pop-up wetenschapper Tim Mohlmann geeft in Natuurmuseum Brabant een lezing over zijn allergrootste passie: mieren. Hij is zo dol op ze dat hij naast zijn werk op de Wageningen Universiteit ook zijn eigen huis heeft ingericht met een mierenkolonie.

Credits: Alpha Coders, miroha via CC0

Een mierenkolonie kun je prima vergelijken met de maatschappij, of met een goed functionerend bedrijf. Alleen door goed samen te werken kan een mierenkolonie succesvol worden. Iedere mier heeft hiervoor een specifieke taak en doet waar ze goed in is. Maar elke mier op zichzelf zou niet overleven. Ze hebben elkaar nodig om tot iets uitzonderlijks te komen. Samen bouwen ze bruggen, en construeren ze in enkele uren een mierenstad zo groot als voor mensen Amsterdam, of zelfs New York zou zijn. Kunnen mensen nog iets van hen leren?

Tijdens de lezing zullen ook verschillende mieren kolonies aanwezig zijn. Door te observeren en in de praktijk te zien hoe mieren samenwerken, krijgt de inhoud van Tim Ohlmanns lezing meer betekenis. De mieren zitten in kunstmatige nesten. Hierdoor is het mogelijk om binnen in het nest te kijken zonder de mieren te verstoren. De werksters zijn goed te zien, net als eitjes, larven, en cocons. Als je goed zoekt, is zelfs de koningin te vinden. Maar is de koningin ook wel echt de baas in de kolonie? Wie bepaalt eigenlijk wat er gebeurt?

Pop-up wetenschapper

De pop-up wetenschapper is een landelijk programma dat volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis laat maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties voor de pop-up wetenschappers. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Natuurmuseum Brabant.

Regulier € 11,-
Kinderen van 4 t/m 17 jaar € 9,-
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
CJP 13 t/m 17 jaar € 8,-
CJP vanaf 18 jaar € 10,-
Museumkaart Gratis

Naam organisatie Natuurmuseum Brabant
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 15:00 - 16:00 uur
Adres Natuurmuseum Brabant
Spoorlaan 434
5038 CH Tilburg
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.