Hoe ontwikkelen je hersenen zich?

Wat gebeurt er in je hersenen als je opgroeit? Hersenen kun je op allerlei manieren onderzoeken. Tijdens een leuk experiment ontdek je samen met hersenwetenschapper Dr. Matthijs Vink hier meer over.

Credits: KinderKennisCentrum

Hersenonderzoek

Hersenen kun je op allerlei manieren onderzoeken. Hersenactiviteit meet je bijvoorbeeld met een magneet: fMRI. Met deze magneet kunnen onderzoekers meer leren over onze hersenen.

Onderzoekers meten hersenactiviteit om iets te kunnen zeggen over hoe de hersenen van kinderen zich ontwikkelen als zij opgroeien. Onderzoekers meten de hersenactiviteit bijvoorbeeld met een MRI-scanner. In deze scanner doen kinderen allerlei experimenten. Dat kun jij ook! Kom samen met iemand, bijvoorbeeld je ouders of broer of zus, deze experimenten doen. Lijken jullie testresultaten op elkaar of zie je grote verschillen? En hoe komt dat? Hersenwetenschapper Matthijs Vink legt het je uit.

Hoe werkt een MRI-meting?

Wil jij weten hoe een MRI-meting precies gaat? Bekijk dan alvast de video op deze pagina.

YOUth-onderzoek

Dr. Matthijs Vink werkt als hersenonderzoeker voor het YOUth-onderzoek van de Universiteit Utrecht. Hoe een kind zich ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de genen die het kind heeft gekregen en de omstandigheden waarin hij/zij opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hoe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? En beïnvloeden de hersenen het gedrag, of andersom, of allebei? In het YOUth-onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht wordt informatie verzameld: 6.000 kinderen en hun ouders helpen bij het leren begrijpen van de vorming van hersenen en de invloed op gedrag. Onderzoek naar hersenen via MRI is een van de onderdelen van dit onderzoek. Meer informatie over dit onderzoek kun je vinden op de website.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.