Een dagje in de cel

Voelen, maken, kijken en meten tijdens de open dag van Het Westerdijk instituut, het Hubrecht Institute en Regenerative Medicine Center Utrecht die zich bezig houden met onze kleinste onderdelen: cellen.

Credits: Manon Verweij voor Westerdijk Instituut

Leer wat wij gemeen hebben met een schimmel, voel een geprinte oorschelp, kleur je eigen cellen, speel stamceltwister, kijk door de microscoop hoe een zebravis groeit, maak kweekmedium in het laboratorium en nog veel meer andere dingen die te doen zijn op zondag 7 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap bij het Hubrecht Instituut.

Ga speeddaten met wetenschappers, neem een kijkje in het binnenste van een cel, ga zelf aan de slag met een pipet, maak foto’s door microscopen, of maak zelf cellen, het wordt genieten en griezelen.

Zes gebieden

Er zijn activiteiten op zes gebieden: ons lichaam, organoïden (mini organen in het laboratorium), single cells (onderzoek naar wat één enkele cel doet), DNA (je erfelijke code), wormen en vissen (van cel tot organisme) en schimmels (over nut en gevaar). Alles is te zien en te doen op dezelfde locatie op de Uithof. Voor volwassenen zijn er lezingen, tours in het lab en ze kunnen natuurlijk ook stiekem even stamceltwister spelen.

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Naam organisatie Hubrecht Instituut
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Spel
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.