Bekijk het brein

Altijd al willen weten hoe een brein er van binnen uit ziet? Of hoe een MRI-scan werkt? Volg een rondleiding, doe mee aan experimenten en leer over hersenonderzoek op de open dag van het Spinoza Centre for Neuroimaging.

Credits: Marieke de Lorijn voor Spinoza Centre for Neuroimaging

MRI is een bijzondere techniek omdat het mogelijk is om activatie te zien in het levende menselijke brein. Om de hersenen haarscherp in beeld te brengen en grondig te kunnen bestuderen beschikt het Spinoza Centre over een 3T en een 7T MRI-scanner. Daarmee kunnen onderzoekers de functie, de structuur en het metabolisme van de hersenen op zeer fijne schaal in kaart brengen. Van de 7T MRI-scanner zijn er maar vier in Nederland die geschikt zijn voor mensen.

Tijdens de rondleiding kun je MRI scanners van dichtbij zien en krijg je uitleg over hoe de scanners werken en wat voor onderzoek je ermee kunt doen. Daarnaast kun je meedoen met proeven en testen. Bovendien lopen er wetenschappers rond om je vragen over hersenonderzoek te beantwoorden.

Programma

Rondleidingen
Tijdens de rondleiding kun je MRI scanners van dichtbij zien en krijg je uitleg over hoe de scanners werken en wat voor onderzoek je ermee kunt doen. Op de eerste verdieping is een markt met allerlei interessante informatie over MRI en neurowetenschappelijk onderzoek. Zo is er bijvoorbeeld een anatomie hoek waar je van alles leert over hersenscans en anatomie van de hersenen. Weet jij bijvoorbeeld hoe een brein met Alzheimer er uit ziet? En hoe ziet fruit er eigenlijk uit in een MRI scanner?

Aanmelden rondleidingen

Meld je aan voor de rondleiding via website. Er zijn in totaal zes rondleidingen waarvan de derde (12:30-13:20) in het Engels gegeven wordt.

Om je in te schrijven voor een rondleiding moet je alle onderstaande vragen met “nee” kunnen beantwoorden.

Heb je:

  • een pacemaker?
  • een medicijnpomp (bijv. insulinepomp)?
  • een neurostimulator?
  • een hydrocephaluspomp?
  • metaalsplinters in het oog of lichaam?

LET OP: Indien je een of meerdere van de bovenstaande vragen met “ja” moet beantwoorden, kan het onveilig zijn om bepaalde MRI ruimtes te bezoeken. Schrijf je dan in voor rondleiding 2, 4 of 6.

11.30-12.30: Lezing door prof. dr. Serge Dumoulin, neurowetenschapper en directeur
Hoe kan de mens dankzij zintuigen en hersenen in contact staan met andere mensen en met de rest van de wereld om hem heen? Hoe zijn de zintuigen verbonden met onderdelen van de hersenschors, en hoe leiden zintuiglijke prikkels daar vervolgens tot een bewuste waarneming en tot een beter begrip? In deze lezing laat Dumoulin zien dat kijken met de hersenen gebeurt.

14.00-15.00: Lezing door dr. ir. Aart Nederveen, hoogleraar Toegepaste MR Fysica (UvA)
Magnetische resonantie imaging (MRI) in het ziekenhuis: welke bril past het best?

Route en parkeren

Het Spinoza Centrum ligt naast het AMC ziekenhuis. Er staat speciale bewegwijzering voor de open dag op het terrein. Parkeerplaats P3 achter het Spinoza Centre is voor de open dag gratis beschikbaar.

Download een uitgebreide routebeschrijving van de website.

Naam organisatie Spinoza Centre for Neuroimaging
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Open dag
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 09:30 - 17:00 uur
Adres Spinoza Centre for Neuroimaging
Meibergdreef 75
1105BK Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.