Zoeken als een onderzoeker

Hoe zoek je in ruim driehond online bronnen? En hoe kun je het beste zoeken in de 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s boeken, kranten en tijdschriften uit de 15e tot 21e eeuw? Dat leer je in deze workshop.

Credits: Unsplash, Agence Olloweb via CC0

Ben je op zoek naar bepaalde online bronnen, of wil je meer informatie halen uit de gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften? Doe dan mee met deze workshop. De Koninklijke Bibliotheek laat je zien hoe je het beste kunt zoeken en welke pareltjes je tevoorschijn kunt halen. Je kunt kiezen voor een workshop Zoeken in Delpher of Zoeken in de catalogi en online bronnen. In kleine groepjes kun je oefenen met zoeken en laten we je kennis maken met de boeiende wereld van de online bronnen.

Programma

Zoeken in Delpher
In Delpher kun je uren spitten en graven, of het nu gaat om wetenschappelijk onderzoek, de geschiedenis van je voorouders of de krant van je geboortedag. Je ontdekt steeds iets nieuws. Tijdens de workshop leer je dat een nieuwsbericht in meerdere kranten kan staan en per krant totaal anders beschreven is. Welke krant heeft gelijk? Of gaat het niet om de waarheid, maar om het maatschappelijk debat? Waar moet je op letten als je onderzoek doet? Met deze tips en trucs vind je straks nog beter je weg in Delpher.

Zoeken in de catalogi en online bronnen
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de catalogi en ingangen naar de digitale bronnen? Neem dan plaats bij deze workshop! Of het nu voor school, studie, wetenschap of voor eigen onderzoek is, kennis van de zoeksystemen is nodig om alles eruit te halen wat er in zit. Tijdens deze workshop leer je hoe je met een zelfgekozen onderwerp uitkomt bij de juiste tijdschriften, boeken, wetenschappelijke artikelen en recensies. De KB geeft tips over hoe je een onderzoek op zet en hoe je van een algemeen onderwerp tot een specifiek resultaat komt.

11:00-12:00 uur Workshop Zoeken in Delpher
12:30-13:30 uur Workshop Zoeken in de catalogi en online bronnen
14:00-15:00 uur Workshop Zoeken in Delpher

Aanmelden

Aanmelden voor deze workshops is mogelijk via het volgende webformulier.

Naam organisatie Koninklijke Bibliotheek (KB)
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 11:00 - 12:00 uur
5 oktober 2019: 12:30 - 13:30 uur
5 oktober 2019: 14:00 - 15:00 uur
Adres Koninklijke Bibliotheek (KB)
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.