Wondere wereld onder je voeten

Paula Harkes is onderzoeker op de Universiteit van Wageningen. Zij geeft een speciale lezing over de ondergrondse wereld waarin nematoden leven en in het bijzonder waarom zo’n heel klein wormpje toch zo belangrijk is.

Credits: Natura Docet Wonderryck

Paula Harkes werkt al een tijdje met grond en al het leven dat er in woont. Eigenlijk is de grond een heel erg drukke plek waar een heleboel verschillende organismen met elkaar samen leven. Een bijzondere bewoner van grond is de nematode, een heel klein wormpje dat je met het blote oog bijna niet kunt zien. Gelukkig is hij met een microscoop wel zichtbaar.

Tijdens Weekend van de Wetenschap vertelt Harkes over de ondergrondse wereld waarin nematoden leven en in het bijzonder waarom zo’n heel klein wormpje toch zo belangrijk is. Maar ook kijk je naar hoe zo’n nematode er nu eigenlijk uit ziet en ga je opzoek naar deze en andere beestjes in de bodem. Daarnaast test je wat de verschillen zijn tussen grond uit een bos en grond van de boerderij. En hoeveel weet jij eigenlijk al over de bodem?

Na de lezing van Paula Harkes kun je zelf nematoden bekijken onder een microscoop. Daarnaast kun je de pH-waarde van de grond meten met lakmoespapier en vervolgens het verschil in bodemleven zien, zelf beestjes bekijken onder een binoc vanuit een Tullgren trechter en een bodemleven-quiz doen.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door VSC pop-upwetenschapper.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Natura Docet Wonderryck.

Naam organisatie Natura Docet Wonderryck Twente
Soort activiteit Workshop, Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
9,50 per persoon
Openingstijden 6 oktober 2019: 13:30 - 14:30 uur
Adres Natura Docet Wonderryck Twente
Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.