Verstreken: Wie leven er onder jouw voeten? (2019)

Voor een safari hoef je niet naar Afrika. Duik je eigen tuin in en ontdek hoeveel er leeft in en op de grond: van loopkevers en miljoenpoten tot regenwormen. Ze zijn mooi en nuttig, maar hoe gaat het met ze? Graaf mee tijdens dit landelijke onderzoek

Credits: Perro de Jong voor NIOO-KNAW

Welke ‘bodemschatten’ leven er allemaal onder jouw voeten? In 2019 is er een speciale editie van de Bodemdierendagen: de feestelijke vijfde.

Iedereen kan meehelpen. Zoek en tel welke bodemdieren er in je eigen tuin, het park om de hoek of op je balkon, groene dak en schoolplein leven. Zo help je onderzoekers te weten te komen hoe het met dat onmisbare bodemleven gaat dat belangrijke klussen opknapt. Want wie kan van herfstbladeren weer voedsel voor planten van volgend jaar maken? Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem af te weren en het water te zuiveren?

Je begrijpt, bodemdieren zijn vaak onbekend, maar onmisbaar. Meestal loop je letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen deze onbekende buren de aandacht die ze verdienen.

Al gevonden
Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen vier jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag en zo zijn er samen al meer dan 25.000 ‘bodemschatten’ gescoord. De top drie van Nederlandse bodemdieren wordt vaak aangevoerd door de pissebedden. Maar in sommige jaren grijpen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen. Wat gaat 2019 opleveren, na die extreme zomertemperaturen?

Graaf mee

De speciale Bodemdierenzoekkaart, achtergrondinformatie en alle resultaten van de vorige jaren? Die vind je op de ‘aardige’ website. Daar kun je straks ook jouw bodemdieren doorgeven. Je krijgt dan meteen te zien hoe ‘bodemdiervriendelijk’ jouw tuin is.

Iedereen kan meedoen en je hoeft er maar een klein stukje de deur voor uit. Vanuit heel Nederland kun je de bodemdieren in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein doorgeven via de website. En dit jaar mogen ook moestuinen en Tiny Forests meedoen.

De natuur van de toekomst

Op 5 oktober zijn er demonstraties hoe je het beste kunt zoeken tijdens de open dag ‘De natuur van de toekomst’ bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen bijvoorbeeld. Kun je ook meteen rondneuzen in de labs van de onderzoekers.

De hoofdorganisatoren van de Bodemdierendagen zijn het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (van NIOO en Wageningen UR). Organisaties die de zoektocht ondersteunen zijn IVN, NL Greenlabel, Vroege Vogels, Stichting Steenbreek, het Nederlands Instituut voor Biologie en Weekend van de Wetenschap.

Naam organisatie Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Soort activiteit Ontdekken, Open dag
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie, Jonge kinderen, Jongeren
Prijs gratis
Openingstijden 26 september 2019 - 8 oktober 2019
Adres Deze activiteit is online te bezoeken
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.