Afval? Dit kun je ermee doen!

Weet jij wat je allemaal kunt doen met afval? Ontdek op welke slimme manieren je kunt bouwen met hergebruikt materiaal. Zo hoef je niks weg te gooien en spaar je de aarde. Vertel jouw ideeën, doe mee met de quiz en word Circulair Meesterbouwer.

Naar de website

Jij gaat op onderzoek uit. Hoe ziet bouwen zonder afval eruit? En wat is er zo bijzonder aan circulair bouwen? Je beleeft hoe het is om te bouwen met hergebruikte materialen. Heb jij na je zoektocht ideeën voor bouwen zonder afval? Dan kun je deze uitwerken in de ontwerphoek. Het beste ontwerp wordt bekroond. Ook kun je meedoen aan een interactieve quiz. Misschien ben jij wel een Circulaire Bouwmeester en win je een prijs.

Je hebt vast wel eens gehoord dat de aarde weinig grondstoffen meer heeft. Onze aarde raakt op. In de toekomst hebben we bijvoorbeeld geen olie en aardmetalen meer. Hierdoor is het slim om zoveel mogelijk te bouwen met wat we al hebben. Het beste is om alles oneindig vaak te hergebruiken, zodat we helemaal geen afval meer hebben. Zo raken de grondstoffen niet op en gaan we duurzaam met de aarde om.

Het Werkspoorkwartier en circulair bouwen

Het Werkspoorkwartier is een wijk in Utrecht waar vroeger ouderwetse stroomtreinen werden gemaakt. Nu worden de fabrieken niet meer voor de treinen gebruikt en zoeken mensen naar slimme manieren om de wijk in te richten. Dit willen zij doen zonder afval. Zo kun je in het Werkspoorkwartier gebouwen vinden die helemaal van hergebruikt materiaal zijn gemaakt. Je komt er muren tegen die gemaakt zijn van versleten spijkerbroeken en pilaren van oude spoorrails. Wanneer je op deze manier bestaande materialen hergebruikt, noemen we dat circulair bouwen.

Heb jij wel eens met Lego gespeeld? Legoblokjes zijn een voorbeeld waaraan je aan kunt denken bij afvalvrij bouwen. Als onze gebouwen meer op Legoblokjes leken, zouden ze altijd weer in elkaar passen. Dus als we gebouwen slopen, kunnen we telkens weer nieuwe dingen bouwen met de overgebleven gebouwblokjes. Dan heb je geen nieuwe materialen nodig. Bouwen met zulke blokjes is dus circulair.

Materialen hergebruiken kan op allerlei slimme manieren. Je kunt van oude dingen iets nieuws maken, zoals een nieuw gebouw ontwerpen met bouwdelen die al bestaan. Zo zie je in het Werkspoorkwartier gebouwen waarvan de ramen komen uit gesloopte gebouwen. Op deze manier zijn er geen nieuwe ramen nodig en besparen we grondstoffen. Maar ook kun je nieuwe materialen zelf maken voor je bouwwerk, door bijvoorbeeld planten speciaal hiervoor te kweken. Met biologisch materiaal zoals planten kun je maken wat je maar wilt, zoals muren van stro of bakstenen van paddenstoelen. Er zijn dus ontelbaar veel manieren waarop we kunnen zorgen dat de aarde niet opraakt.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Credits: iStock, Kanate via Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Spel, Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.