Verstreken: Waarom een hielprik? (2019)

Tijdens deze demonstratie leer je alles over de hielprik. Hoe werkt het precies? En wat voor voeding geef je een kind met een stofwisselingsziekte?

Credits: via RIVM

Ben je geboren na 1974? Dan heb je ’m hoogstwaarschijnlijk zelf ook gehad; de hielprik. In Nederland krijgen namelijk elk jaar zo’n 170.000 baby’s in de eerste week na de geboorte een hielprik. Het bloed uit je hiel wordt opgevangen op een speciale kaart, die wordt opgestuurd naar een laboratorium. Daar onderzoekt men het bloed op bepaalde zeldzame ziekten zoals bijvoorbeeld stofwisselingsziektes. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Het is belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een baby deze ziekten heeft. Artsen kunnen dan snel helpen, zodat hij of zij er zo min mogelijk last van krijgt. Tijdens deze demonstratie leer je hoe dit proces werkt en kun je van het even proeven dat kinderen met een stofwisselingsziekte krijgen.

Bijzonderheden

Legitimatie met een geldig identiteitsbewijs voor iedereen vanaf 14 jaar verplicht. Zonder legitimatie word je niet toegelaten tot het terrein.

Aanmelden

Voor deze workshop is aanmelden vooraf verplicht via de website. Dit is ook nog beperkt mogelijk op locatie op de dag zelf.

Naam organisatie RIVM
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 10:00 - 13:00 uur
Adres RIVM
Antonie van Leeuwenhoeklaan 9
3721MA Bilthoven
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.