Verstreken: Verhaal op zaal: op gorillajacht (2019)

Conservator Bart Grob vertelt tijdens Weekend van de Wetenschap over zijn favoriete object uit de museumcollectie. Luister naar zijn verhaal over een ware gorillajacht.

Credits: Rijksmuseum Boerhaave

Stel je eens voor: je bent ontdekkingsreiziger in de 19e eeuw en je loopt in het oerwoud in Afrika. Je hoort van dorpelingen die op jacht gaan naar een mysterieus dier. Je besluit om mee te gaan. Wat je ziet gebeuren is zo wonderlijk dat je meteen weet, dit moet de rest van de wereld weten! Uit de bosjes komt een harig monster gesprongen, dat op een mens lijkt maar het niet is. Het wordt gevangen en jij bent de eerste onderzoeker die een levende gorilla ziet.

Dat was in de 19e eeuw zo bijzonder dat het dier werd opgezet en naar Europa en Amerika werd verscheept om daar tentoongesteld te worden. De Franse dokter Auzoux, die bekend was om zijn modellen van papier-maché, hoorde hiervan en besloot om met de echte botten een model van een gorilla te maken. Meer dan 150 jaar later gingen conservatoren van Rijksmuseum Boerhaave op een avontuurlijke jacht naar dit bijzondere model. In de lezing vertelt conservator Bart Grob hoe dit model uiteindelijk in het museum terecht kwam.

Doelgroep

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor hun ouders/begeleiders.

Naam organisatie Rijksmuseum Boerhaave
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs
13,00 per persoon
Openingstijden 5 oktober 2019: 11:00 - 11:45 uur
5 oktober 2019: 12:00 - 12:45 uur
5 oktober 2019: 13:00 - 13:45 uur
Adres Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.