Van Nederbananen tot 3D printen

3D-printen, de taal van bomen lezen, zelf ondernemer worden, op zoek naar een mysterieuze boomziekte, een wereldlezing, rondleidingen door de onderzoekskassen met Nederlandse bananen en over de campus met bezoekje aan het Forum.

Credits: Jutta Wirth voor Wageningen University & Research

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je van alles beleven op Wageningen Campus. Neem een kijkje bij excursies, kindercolleges, lezingen, demonstraties en workshops. Bezoek ook de open dag van het NIOO-KNAW aan de overkant van de straat, waar je een kijkje kunt nemen in de natuur van de toekomst.

Programma Wageningen Campus

Van 2D naar 3D-printen – Atlas
Weet jij hoe je een 2D foto 3D kan maken? Ga zelf aan de slag om een bot van een dinosaurus of een ei van een koolmees te tekenen en een 3D-print te maken. Ontdek hoe ontwerpen in 2D en 3D-software worden getekend en hoe 3D-printing werkt. 3D-printen wordt in de biologische en in de medische sector ingezet om botten of prothesen te produceren, in de architectuur voor het maken van muren en vloeren en zelfs hoogwaardige sieraden worden 3D geprint. Je zoomt in op hoe je zelf een 3D-product kunt maken. Bekijk de voordelen van deze 3D- en 2D-technieken en ontdek wat voor mogelijkheden het FabLab Wageningen biedt. Organisatie: FabLab: Jutta Wirth.

Xylencer, het gevecht tegen Xylella – Atlas
Ga op zoek naar oplossingen voor de mysterieuze ziekte die oude olijfbomen velt. Xylella is een exotische naam voor een dodelijke plantenziekte waar de olijfbomen in Italië en Frankrijk aan lijden. Een Wagenings studententeam wil het tij keren: zij doen mee aan een internationale competitie op het gebied van synthetische biologie. Ze laten je op een creatieve manier ontdekken waarom Xylella een grote bedreiging vormt en wat zij als Wageningen iGEM team aan slimme oplossingen hebben bedacht. Organisatie: Wageningen IGem team.

Kindercollege: De taal van de bomen – Atlas
13.30 – 14.30 uur
Leer zelf de taal van de bomen lezen. Als je de taal van de bomen begrijpt krijg je interessante verhalen te horen van eeuwenoude bosbewoners. Boomreuzen vertellen over hun leven in het tropisch regenwoud en struikjes in Siberië laten weten dat ze best blij zijn met een warmere aarde. En wist je dat zelfs het hout van een gezonken schip interessante verhalen kan vertellen? Wij laten je zien hoe je de taal van de bomen kunt lezen. Natuurlijk mag je ook gewoon jaarringen in de stammen komen tellen en mooie tekeningen met waterverf schilderen. Het kindercollege is van 13.30 – 14.30; schilderen, jaarringen tellen en stamschijven stapelen is doorlopend. Kindercollege door Ute Sass-Klaassen, universitair hoofddocent Bosecologie en Bosbeheer en collega’s.

Hoe word ik een ondernemer? – Excursie in Atlas
StartHub geeft je een rondleiding. StartHub is de student-startupincubator van Wageningen University & Research. Starthub helpt studenten (Bsc, MSc, PhD) en recentelijk afgestudeerden om zich te ontwikkelen tot ondernemer. Tijdens deze excursie laten ze je zien hoe zij dat aanpakken en welke duurzame bedrijven hieruit voortkomen. De rondleiding in het Atlas-gebouw duurt ca. 20 min. Organisatie: Starthub Wageningen, Tim Daalderop.

Campus Tour – Excursies starten in Atlas
Neem een rondleiding over de campus. Altijd al nieuwsgierig geweest naar Forum of Orion, twee grote onderwijsgebouwen op Wageningen Campus? En de vele plekjes, kunst op de campus, de natte natuurtuin en de twitterboom. De rondleiding over de campus onder leiding van een campusgids duurt ca. 40 min.

Unifarm tour door onderzoekskas – Excursies starten in Atlas
Bekijk nederbananen, tropische kassen en experimenten voor de gewasteelt van de toekomst. In de kassen vindt onderzoek plaats met verschillend licht, milieuvriendelijke bestrijding van luizen, bemesting, droogtebestendigheid en plantenveredeling. Het is een nieuw centrum in ontwikkeling voor een robot die snel planten kan analyseren. En de nederbanaan hangt aan de metershoge bananenplanten. Deze rondleiding door onderzoekskas Unifarm onder leiding van een Unifarmtourgids duurt ca. 40 min. Deze rondleiding is beschikbaar tot 15.00 uur.

Wereldlezing Insecten als bondgenoot
Deze lezing over insecten als bondgenoot is een bijeenkomst voor alumni. Ook andere geïnteresseerden kunnen plaatsnemen. De lezing vindt in tegenstelling tot de andere activiteiten plaats in Orion. Deze lezing is geschikt voor volwassenen. U kunt zich bij de ingang het gebouw Orion of de ingang van de grote Waaierzaal in Orion melden. Organisatie: Universiteitsfonds Wageningen.

13.15 – 14.00 Registratie
14.00 – 14.30 Presentatie Rector Magnificus prof. dr. ir. Arthur P.J. Mol
14.30 – 15.45 Wereldlezing prof. dr. Marcel Dicke
Insecten als bondgenoten in een circulaire economie.

Alle activiteiten (behalve de Wereldlezing) zijn of starten in Atlas-gebouw (gebouwnummer 104). Alle excursies en rondleidingen vertrekken op gezette tijden vanuit het Atlas-gebouw onder leiding van een gids. De laatste excursie naar Unifarm start rond 14.00 uur en eindigt uiterlijk 15.00 uur.

Programma NIOO-KNAW

Wil je weten hoe de natuur werkt en verandert? Duik in de natuur van de toekomst. Zie wat we nu al kunnen doen voor de natuur van straks. Leer over het veranderende klimaat, de moderne stad, duurzame landbouw, nieuwe natuur en de ecologie van 2019. Bezoek de open dag bij NIOO-KNAW aan de overzijde Mansholtlaan op loopafstand van Atlas-gebouw. Organisatie: NIOO-KNAW.

Zeewier voor de koe – Dairy Campus, Leeuwarden
5 oktober 10:00-16:00 uur
Locatie: Dairy Campus, Boksumerdyk 11, 8912 CA Leeuwarden.
Bezoek zeven verschillende stallen. In de koeienstal en het innovatiebedrijf voor de melkveehouderij in Leeuwarden, Dairy Campus, ontdek je waarom zeewier op het menu staat en maak je kennis met de koeien en kalfjes en de laatste onderzoeken en innovaties binnen sector. Organisatie: Dairy Campus en Van Hall Larenstein.

Wek energie op met water – Nemo
5 en 6 oktober, 11:00-17:00 uur
Locatie: Nemo Science Museum, Amsterdam
Als zoet en zout water bij elkaar komt, komt er energie vrij. Wageningen University & Research en Wetsus laten je zien hoe we deze energie opvangen en gebruiken. De ‘Blue Energy’ demonstratie toont hoe dat in zijn werk gaat. Ga naar NEMO, trek een labjas aan en test zelf hoeveel energie er in zoet en zout water zit. Organisatie: Wetenschapsknooppunt Wageningen.

Het Weekend van de Wetenschap aan Wageningen University & Research maakt deel uit van de Dutch Food Week van 5 tot en met 16 oktober 2019.

Naam organisatie Wageningen University & Research
Soort activiteit Lezing / Debat, Open dag, Voorstelling / Demonstratie, Excursie / Rondleiding
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie, Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Wageningen University & Reseach - Atlas-gebouw
Droevendaalsesteeg 4
6708PB Wageningen Campus, Wageningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.