Tol en rol

Als je er niets mee doet valt een tolletje gewoon om. Geef je er een draai aan, dan is het perfect in balans. Hoe kan dat nou? Ontdek het in deze demonstratie over de ‘wet van behoud van impulsmoment’.

Credits: Larsen & Buhl

Hoe het kan dat simpel speelgoed als een tolletje pas werkt als het draait is een beetje een ingewikkeld verhaal. Het heeft te maken met ‘de wet van behoud van impuslmoment.’ Volgens de natuurkunde stopt iets pas met draaien zodra je er een kracht op uitoefent. Op het tolletje wordt bijna geen kracht uitgeoefend, hij blijft dus lang rechtop draaien zonder om te vallen.

Het is toch best bijzonder dat iets wat zo simpel lijkt, eigenlijk best ingewikkeld is. Dit is met heel veel dingen om je heen ook het geval. Voorwerpen lijken vaak simpel, maar zijn enorm uitgedacht. Zoals de ontwerpers bij Larsen & Buhl dit tolletje hjebben gemaakt, maken zij heel veel andere en ook lastiger onderdelen. Sommige onderdelen zien er misschien makkelijk uit, maar kunnen toch erg ingewikkeld zijn.

Neem een kijkje bij Larsen & Buhl en leer hoe zij tot een simpel, maar toch ook ingewikkeld ontwerp komen. Zie hoe zij deze onderdelen maken en maak je eigen tol & rol speelgoed.

Naam organisatie Larsen & Buhl
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 10:00 - 15:00 uur
Adres Larsen & Buhl
Ambachtsweg 36
3899 AR Zeewolde
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.