Verstreken: Stranding en Wrakvorming (2019)

Hoe verliep de stranding van de Batavia en wat heeft men geprobeerd om het schip te redden? Deze en andere vragen beantwoordt maritiem historicus en onderwaterarcheoloog Arent Vos in deze lezing over het VOC-schip.

Credits: via Stichting Erfgoedpark Batavialand

“Droeviege daghaenteijckeningh int verliesen van ons schip Batavia, verseijlt zijnde op die Abrolhos oft Clippen van Fredrick Houtman, gelegen op de hoochte van 28 1/3 graden, 9 mijlen van Zuijdtlandt.” Dit zijn de eerste regels van het originele, handgeschreven verslag uit 1629 over de ondergang van het VOC-retourschip Batavia voor de westkust van Australië. Arent Vos geeft een lezing aan de hand van het rapport van de verantwoordelijke officier. Hij rapporteerde aan het VOC-bestuur over de stranding en alles wat daarop volgde.

Toegankelijkheid

De colleges worden gegeven op de bovenverdieping van de werf van Batavialand, te bereiken via twee trappen. In het gebouw is geen lift aanwezig.

Prijs

Deze lezing is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor Batavialand

Naam organisatie Batavialand
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 27 oktober 2019: 14:00 - 16:00 uur
6 oktober 2019: 14:00 - 16:00 uur
Adres Batavialand
Oostvaardersdijk 113
8242 PA Lelystad
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.