Verstreken: Sterrenjacht (2019)

Ga je op sterrenjacht tijdens het Weekend van de Wetenschap? De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is te zien in de Museumfabriek en daarbij hoort een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten.

Credits: Romke Schievink

De oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld is in de herfstvakantie te zien in het museum. De antieke projector is in 1924 gemaakt door de firma Zeiss in Jena. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren, zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid.

Iedere ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. Deze oude projector geeft een overtuigender beeld dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn. Ervaar de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden (of moderne beamers).

De projector is eigendom van het Museon in Den Haag, waar het werd ondergebracht na een brand in het planetarium in Den Haag in 1976. De afgelopen jaren werkten hobby-astronomen Romke Schievink en Ewout Bakker hard aan de restauratie van de projector. Duizenden uren zitten erin. Het Museon zal het planetarium in 2020 weer laten zien, maar daarvoor maakt het een tussenstop tussen Jena en Den Haag in.

Ter gelegenheid van de komst van dit unieke planetarium organiseert de Museumfabriek deze herfst een uitgebreid programma van shows, colleges, workshops en activiteiten in de Makerspace. De aftrap van het programma Sterrenjacht is in het Weekend van de Wetenschap.

Naast het spectaculaire planetarium word je tijdens het Weekend van de Wetenschap getrakteerd op allerlei activiteiten, waaronder lezingen en workshops. Maak een zonnestelselmobiel en doe proefjes met raketten.

Programma

Workshop: Maak je eigen zonnestelselmobile
Het zonnestelsel bestaat uit planeten en de zon, die alles bijeenhoudt. De zon is eigenlijk een ster, maar dan één die heel dichtbij staat. In deze workshop maak je een eigen mobile van het zonnestelsel. Onder begeleiding schilder je diverse planeten zoals Mars, Neptunus en Uranus, die je rondom de zon laat draaien.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in De Makerspace van De Museumfabriek tussen 12.00 en 16.00 uur je eigen zonnestelselmobiel maken. Deze mag natuurlijk mee naar huis.

Workshop: Rocket proof
Vijftig jaar geleden, in 1969, landde de eerste raket op de maan. De astronauten liepen voor het eerst op deze planeet en zagen vanaf daar de aarde en andere planeten. Het maken van zo’n raket, die mensen 400.000 kilometer de ruimte in kan schieten, daar kan landen en weer terug kan vliegen, kost natuurlijk heel erg veel tijd. Er worden veel proeven en testen gedaan voordat de raket gelanceerd wordt. Ben jij zelf rocket proof? Bouw een raket en test hoeveel meter die zichzelf de lucht in kan schieten!

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in De Makerspace van De Museumfabriek tussen 12.00 en 16.00 uur je eigen raket maken. Deze mag natuurlijk mee naar huis.

Planetarium: Sterrenshow
Zodra je de speciaal opgezette, 10 meter grote koepel in het museum binnentreedt weet je meteen dat je onderdeel zal uitmaken van iets bijzonders. Je neemt plaats, de deur sluit en het is pikkedonker: dé voorwaarde voor het scherp kunnen waarnemen van sterren. In de 45 minuten durende show in het planetarium wordt je meegenomen in de bijzondere wereld van sterrenbeelden, migrerende dieren en zonnestelsels. Ook de werking van de unieke Zeiss projector, die de sterren natuurgetrouw weergeeft, komt aan bod.

Tickets voor een bezoek aan het planetarium inclusief show zijn te koop via de website (de kaartverkoop komt zo spoedig mogelijk online op de website). De show kost €2,50 per persoon.

Naam organisatie De Museumfabriek
Soort activiteit Sterren kijken, Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs
2,50 per persoon
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
5 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
Adres De Museumfabriek
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.