Verstreken: Sterren kijken in het daglicht (2019)

In en rond de Dwingeloo Radiotelescoop draait het tijdens deze open dag om radiogolven uit de ruimte. Luister naar de radiostraling van een pulsar en ontdek het terrein en diverse experimenten.

Credits: Tammo Jan Dijkema via CAMRAS

Op aarde gebruiken we radiogolven voor mobiele telefoons, wifi en radio. Maar ook de zon en sterren stralen radiogolven uit. Die kunnen we gebruiken om meer te weten te komen over hoe de sterren in elkaar zitten. De radiogolven die sterren uitstralen gaan dwars door de wolken en de atmosfeer heen. Daardoor kun je met een radiotelescoop zelfs overdag sterren zien. CAMRAS draait de radiotelescoop naar een heel bijzondere ster: een pulsar.

In de radiotelescoop kun je luisteren naar de radiostraling van een pulsar. Dat is een ontplofte ster die wel een keer per seconde ronddraait. Ook in de radiotelescoop brengen we het signaal van de spiraalarmen van onze melkweg live in beeld. Op het terrein rondom de telescoop kun je verschillende experimenten doen om meer te leren over pulsars en radiogolven.

Bijzonderheden

De radiotelescoop staat in een radiostille zone: mobiele telefoons moeten rondom de telescoop uit staan.

Bereikbaarheid

De radiotelescoop ligt in een storingsvrije zone waar geen auto’s mogen komen. Meer informatie op de website.

Naam organisatie CAMRAS
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Sterren kijken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 10:00 - 17:00 uur
Adres CAMRAS
Oude Hoogeveensedijk
7991 PD Dwingeloo
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.