Speel mee met het AZC

Kinderen die wonen in een AZC kunnen moeilijk vriendjes uitnodigen om te komen spelen. Tijdens deze workshop ontwerpen kinderen van 8 tot 12 jaar ontwerpen samen met kinderen uit het AZC een gezamenlijke speelruimte.

Naar de website

Bij deze workshop zetten kinderen digitale en hands-on designmethoden in om te ontdekken wat een aantrekkelijke gedeelde speelruimte is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar die in een AZC wonen en kinderen die in de buurt daarvan wonen. Hoe ziet zo’n plek er uit als kinderen die samen kunnen ontwerpen en inrichten? Wat maakt een plek aantrekkelijk om naartoe te komen, wat faciliteert samen spelen, welke faciliteiten kiezen zij?

Het doel: kinderen uit een AZC met kinderen uit de buurt spelen samen

Eén derde van de bewoners van asielzoekerscentra zijn kinderen. Voor hen is het moeilijk om vrienden en vriendinnen uit de buurt uit te nodigen om te komen spelen. Hun gezinnen wonen in krappe kamers, bezoekers van AZCs moeten zich van te voren aanmelden en de gezamenlijke ruimtes van het AZC zijn vaak niet uitnodigend voor kinderen. Met ‘Plan Einstein’ ontwikkelt de gemeente Utrecht een nieuwe, open aanpak van asielopvang. Bij het AZC in Overvecht bestond een aantrekkelijke ruimte waar buurtbewoners en bewoners van het AZC koffie konden drinken, gezamenlijke activiteiten konden ondernemen en elkaar konden ontmoeten.

Plan Einstein wordt nu overgedragen naar het AZC in Oog in Al. Hier wil het centrum meer aandacht schenken aan de behoeften van kinderen. Wij laten kinderen een toegankelijke ruimte ontwerpen waar kinderen uit het AZC en uit de buurt samen kunnen spelen. Hoe kom je er? Welke voorzieningen zijn er? En welke activiteiten kunnen er worden georganiseerd?

De activiteit: samen een speelruimte ontwerpen

De Universiteit van Utrecht nodigt een aantal kinderen die in het AZC in Oog in Al wonen en die eerder in een AZC hebben gewoond uit om deel te nemen aan deze activiteit. Daarnaast zijn alle kinderen die het Weekend van de Wetenschap bezoeken van harte welkom om mee te doen. Jullie beginnen met een korte introductie van de uitdaging: ontwerp een gemeenschappelijke ruimte op het AZC die van jullie zelf is en waar je graag naar toe zou gaan om te spelen. Kinderen creëren al spelenderwijs alternatieve werelden.

Tijdens deze activiteit zullen ze ‘virtual reality’ en een ’3D design kit’ gebruiken om hun creativiteit en denkproces op gang te brengen. Deze zijn gebaseerd op academische inzichten in design voor sociale toepassingen. De methode wordt in toenemende mate toegepast binnen de bestuurskunde en politicologie. Studenten en onderzoekers van de Universiteit Utrecht zullen de kinderen stimuleren en begeleiden bij het gezamenlijk ontwerpen van een speelruimte. Tijdens elke sessie zullen vier kinderen samenwerken aan een ontwerp. Er vinden twee sessies tegelijkertijd plaats, dus is er plaats voor 8 kinderen in totaal.

Dit onderzoek bouwt op de methode van ‘design thinking’ die is ontwikkeld door onder andere de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. De waarde ervan ligt enerzijds in de innovatieve manier waarop burgers ermee betrokken kunnen worden in het maken van beleid, en anderzijds in de inzichten die het oplevert in wat werkt in ‘real life settings’. Deze activiteit levert een unieke mogelijkheid om het perspectief van kinderen te incorporeren in de te ontwikkelen gemeenschappelijke ruimtes van Plan Einstein Haydn.

Het resultaat: ontwerp van een speelruimte als inspiratie voor echte AZC’s

Na afloop van het ontwerpen lichten de kinderen hun ontwerp toe: wat hebben ze ontworpen en waarom hebben ze deze keuzes gemaakt? Het ontwerp en de uitleg worden opgenomen voor in een after-movie. Vanwege privacyredenen worden de kinderen niet herkenbaar in beeld gebracht: alleen het ontwerp en hun verhaal hierbij worden op video opgenomen. De video dient als inspiratie voor het ontwikkelen van gemeenschappelijke ruimtes op Plan Einstein Haydn, en wordt op de website geplaatst om ook andere AZCs te inspireren.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Credits: In de Buurt

Naam organisatie

Soort activiteit

Spel, Workshop

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website