Sky islands

Tijdens deze filmvertoning zie je hoe de Andes is ontwikkeld. Door middel van 3D-animatie reis je door het verleden van het Andesgebergte en volg je de evolutionaire weg van platen en ecosystemen.

Naar de website

Duik in een tijdmachine door deze 3D-animatiefilm en zie hoe klimaatverandering in de Andes tot hoge biodiversiteit heeft geleid. Wist je dat stuifmeelkorrels, die je als honing op je brood smeert, op de bodem van meren miljoenen jaren bewaard kunnen blijven? En dat ze een getuige zijn van klimaatverandering, vegetatiedynamiek en evolutie in het verleden?

Fossiel stuifmeel uit diepe boorkernen vormen ons archief. Het stuifmeel laat zien dat in ijstijden het bergbos en de ‘alpenweide’ erboven (páramo) ritmisch langs de berghelling op en neer hebben geschoven. Een hoge positie van de páramo leidde tot fragmentatie en isolatie. In een lage positie zijn de vele geïsoleerde páramo-eilanden samengesmolten tot grote arealen. Deze dynamiek is voor de laatste miljoen jaar gereconstrueerd en legt een deel van de evolutionaire motor bloot. Recentelijk is dit mechanisme beschreven als het ‘flickering connectivity system’. Deze bijzondere dynamiek is te zien in deze filmvertoning.

Locatie

FNWI Amsterdam Science Park
Science Park 904
1098XH Amsterdam

Datum en tijd

5 oktober 2019: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Catalina Giraldo via Universiteit van Amstedam

Naam organisatie

Universiteit van Amsterdam

Soort activiteit

Filmvertoning

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

5 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

FNWI Amsterdam Science Park
Science Park 904
1098XH Amsterdam

Website

Ga naar de website

Social media