Verstreken: Schimmels als fabrieken van morgen (2019)

Kun je schimmels inzetten als fabrieken van de toekomst? Kun je isolatiepanelen of verpakkingen groeien? Tijdens Weekend van de Wetenschap opent BlueCity Lab haar deuren om je te updaten over wat biodesign kan realiseren in de toekomst.

Credits: Nienke Binnendijk voor BlueCity Lab

Waanzinnig hoe schimmels werken. Ze zijn overal en kunnen bijzonder efficiënt een product groeien. Bekijk bij BlueCity Lab een doorlopende film over schimmels, neem een rondleiding of bekijk een demonstratie van een ontwerper die met de schimmel mycelium werkt.

Doe aan het einde van de dag mee met een debat over de inzet van CRISPR Cas, met een voorbeeld uit de natuurlijke bieb. Met CRISPR Cas kunnen onderzoekers het DNA (erfelijk materiaal) aanpassen. Door het DNA van zo’n schimmel aan te passen kunnen wetenschappers coatings maken in allerlei verschillende kleuren.

Een schimmel-coating is een prachtige oplossing voor de natuur en voor ons, want daar komen geen schadelijke stoffen vanaf. Maar is dat dan nog wel een natuurlijke oplossing? Waar ligt de grens in het aanpassen van organismen? Het gesprek wordt geleid door Nienke Binnendijk en er schuiven diverse mensen aan met verstand van zaken, waaronder een biologe.

Programma

11:00 Rondleiding BlueCity Lab
13:00 Rondleiding BlueCity Lab
14:00 Organisch huishoudelijk afval als grondstof voor schimmels
Demonstratie door ontwerper Catinca Tilea
16:00 Hoe gaan we organismes ontwerpen voor onze uitdagingen?
Gesprek over genetische modificatie & CRISPR Cas9

Naam organisatie BlueCity Lab
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Filmvertoning, Open dag, Tentoonstelling, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
Adres BlueCity Lab
Maasboulevard, 100
3063 NS Rotterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.