Verstreken: Open dag bij SRON Space Groningen (2019)

Stap in de wereld van het ruimteonderzoek met het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON. Met ruimtetelescopen onderzoekt SRON hoe sterren en planeten geboren worden, hoe de atmosfeer werkt en hoe zwarte gaten de baas spelen in melkwegstelsels.

Credits: Wouter Laauwen voor SRON Communicatie

De mensheid komt steeds meer te weten over het universum en alles wat erin te vinden is. Dank zij nieuwe meetinstrumenten die hun metingen doen op telescopen en satellieten in de ruimte. Tijdens deze open dag leer je er alles over. Kijk eens hoe jij er uit ziet in het infrarood, volg een interessante lezing, doe zelf een proef, ga knutselen of poseer voor een leuke ruimtefoto.

Hoe maakt het heelal sterrenstelsels met sterren zoals onze zon en planeten zoals onze aarde? Hoe ziet de levensloop van een ster eruit? Wanneer en hoe worden planeten geboren? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe werken atmosferen, en meer speciaal die van de aarde? Dat is een ingewikkeld samenspel van stoffen en (broeikas)gassen. Hoe volgen meetinstrumenten van SRON hun spoor?

Sommige antwoorden op deze vragen zitten verstopt als informatie in heel oud sterrenlicht. Hoe maken wij detectoren en apparatuur die slim en gevoelig genoeg zijn om dat uit te pluizen? Op welke telescopen van ESA of NASA vliegen die apparaten straks rond?

Ga zondag 6 oktober naar SRON en ontdek het allemaal zelf tijdens Weekend van de Wetenschap.

De Open Dag van SRON in Groningen is onderdeel van het Zpannend Zernike festival.

Naam organisatie SRON Netherlands Institute for Space Research
Soort activiteit Lezing / Debat, Open dag
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 12:00 - 17:00 uur
Adres SRON Groningen
Landleven 12
5658HW Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.