Ontdek de wetenschapper in jezelf

Tijdens deze open dag neem je een kijkje in de wereld van chemie en wetenschap. Doe proefjes, laat vloeistoffen zichzelf opstapelen, speel piano op bananen, speel de ResourCity App of kom erachter hoe je zelf haargel maakt.

Naar de website

Programma

Met professor Einstein op pad met de ResourCity App
Om 14:00 uur start vanaf Bibliotheek Oss een wandeling richting het centrum van Oss. Daar ga je onder begeleiding van professor Einstein de chemische lementen zoeken met je mobiele telefoon via de ResourCity App. Maak een selfie van jezelf met het element chroom, deel deze op sociale media met #ResourCity en #trefhetinOss en ontvang een traktatie.

Als je haar maar goed zit: maak je eigen haargel
Om zelf haargel te kunnen maken heb je scheikundige kennis nodig. Wil jij ook leren hoe je zelf haargel maakt? Doe mee met deze workshop, geef het een leuke kleur en een lekkere geur.

To space and beyond! – workshop raketten maken
Je eigen raket maken en ter plekke de techniek leren om deze te kunnen lanceren. Na afloop mogen zowel de raket als alle kennis over techniek, scheikunde en natuurkunde mee naar huis.

Kun je vloeistoffen stapelen?
Vloeistoffen zoals water en melk mengen toch altijd door elkaar? Of toch niet? Neem een kijkje bij de stand van Explico kids. Scheikunde lijkt soms wel op tovenarij.

Let’s go Banana’s
Piano spelen op bananen? Ja, dat kan echt, met de Makey MaKey. Dankzij dit kleine apparaatje kun je de gekste dingen via je computer allerlei opdrachten geven. Zonder het toetsenbord of de muis te gebruiken. Hoe? Ontdek het zelf!

Reis mee in een andere wereld met een green screen
Maak een foto van jezelf op de maan, zwevend tussen planeten of met een echte raket. Met de green screen-techniek kun je jezelf in de meest wonderlijke en futuristische werelden fotograferen.

Leer programmeren met de Bee-Bot
Een Bee-Bot kun je programmeren door hem te besturen met de knoppen op de rug. Weet jij het antwoord op alle vragen en lukt het jou de Bee-Bot naar de goede antwoorden te laten rijden?

Luisterfiets: bewegen en luisteren naar een verhaal
Op de Luisterfiets, een hometrainer met iPad en koptelefoon, kun je fietsen en tegelijkertijd naar een verhaal luisteren. Zolang je trapt, klinkt er een verhaal. Het idee erachter is om mensen die niet zo snel een boek lezen of de bibliotheek binnenstappen, weer verhalen te laten ontdekken, en ze weer te interesseren in lezen.

Wat bevindt zich boven ons hoofd?
Wat is er allemaal zien aan de hemel? Kun je alleen ’s avonds sterren en planeten zien of ook overdag? Hoeveel planeten zijn er bij onze zon? Bekijk een stuk van Apollo’s hitteschild en het ruimtelandschap met een 3-D bril.

Biologieles 3.0: een virtuele beleving van het menselijk lichaam
Met een virtual reality systeem sta je naast een menselijk lichaam, maar kun je alle organen, bloed en zenuwbanen, spieren en dergelijke in 3D beleven. Biologieles 3.0 door ROC De Leijgraaf neemt je mee ín het menselijk lichaam.

Ervaar zelf hoe lasertechniek werkt!
In de industrie in en rondom Oss is de laser niet meer weg te denken. Er staan er in Oss alleen al ruim 40, waarbij sommige een totaalafmeting van ruim 40 meter hebben en staal kunnen bewerken tot diktes van 10-tallen millimeters. Maar ook de medische wereld gebruikt laser technieken steeds meer, alleen al door de precisie die je er mee kunt bereiken. ROC De Leijgraaf laat je zelf ervaren hoe de laser werkt.

Ken jij Pleo de Dino Robot al?
De Pleo is een vriendelijke robot-dinosaurus waarmee kinderen kunnen leren om te zorgen en lief te hebben. De dino reageert op je gedrag, maar is ook zelfstandig. Net als een echt huisdier verliest hij soms zijn aandacht voor je. Voor kinderen vanaf 8 jaar wordt de Pleo vaak ingezet om te leren zorgen voor iets, en kan het helpen tegen angsten en stress. Met die gedachte kan Pleo worden ingezet in de jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg.

Locatie

Bibliotheek Oss
Raadhuislaan 10
5341GM Oss

Datum en tijd

5 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Annemarie Baaijens voor Bibliotheek Oss

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie, Workshop, Lezing / Debat

Doelgroep

Kinderen, Jongeren

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

5 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Bibliotheek Oss
Raadhuislaan 10
5341GM Oss

Website

Ga naar de website