Verstreken: Ontdek de ruimte (2019)

Altijd al gefascineerd geweest door de zon, planeten en sterren? Kom tijdens Zpannend Zernike in Groningen naar het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Credits: Marlies van de Weijgaert voor Kapteyn Instituut

De zon is een vrij gewone ster, één lichtpuntje in een gigantisch stelsel van miljarden sterren, dat wij “De Melkweg” noemen. Ongeveer de helft van die sterren heeft ook planeten, net zoals in ons zonnestelsel. En onze Melkweg is maar één van de vele miljarden sterrenstelsels. Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut bestuderen al deze bijzondere objecten in het universum.

Heb je vragen over het heelal, of wil je weten wat een sterrenkundige doet? Vraag het de astronoom bij de open dag. Bij mooi weer kun je de zon bewonderen door telescopen met speciale zonnefilters. Speciaal voor kinderen is er een knutselhoek over het heelal en ruimtevaart en een leuke quiz waar je ook nog wat van leert. Sterrenkundigen laten je met spannende proefjes zien hoe anders het is in de ruimte en hoe er met telescopen diep in het heelal gekeken wordt naar andere planeten, sterren en sterrenstelsels. En voor een ontdekkingstocht door het universum ga je naar het Kapteyn mobiele planetarium in de Bernoulliborg.

Het Kapteyn Instituut en SRON Netherlands Institute for Space Research werken al decennia lang samen en zijn gezamenlijk te bezoeken tijdens Zpannend Zernike. De proefopstellingen, telescopen en knutsel zijn de hele dag te bezoeken, en tijdens de middag zal de quiz worden gehouden.

Naam organisatie Kapteyn Instituut
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 12:00 - 17:00 uur
Adres Kapteyn Instituut
Landleven 12
9747 AD Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.