Verstreken: Onderzoek naar spelen (2019)

Spelen is leuk, en belangrijk voor nu en later. Dit is duidelijk dankzij het onderzoek van Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Maar hoe onderzoek je spelen? En wat is spelen nou eigenlijk? Daar kom je achter tijdens deze open dag.

Credits: Ed van Rijswijk via Universiteit Utrecht

Spelen is belangrijk voor iedereen. Spelen draagt bij aan een gezonde ontwikkeling. Door te spelen, experimenteren kinderen in verschillende situaties. Ze oefenen zo hun sociale, emotionele, cognitieve en fysieke vaardigheden en kunnen daardoor gezond opgroeien. Een toren van lego bouwen of op een duikelrek klimmen, betekent voor kinderen dus veel meer dan alleen plezier. Ze ontdekken hierdoor wat ze wel en niet kunnen, wat de sociale regels zijn en ze leren om te zoeken naar creatieve oplossingen.

Mensen én dieren spelen volop. En toch is er nog maar weinig bekend over de functie van spelen. Daarom doet Universiteit Utrecht samen met UMC Utrecht hier onderzoek naar. Wist je bijvoorbeeld dat wetenschappers spel onderzoeken door naar ratjes te kijken? Maar hoe vraag je een rat hoe hij graag speelt? En wat zegt spelen bij ratten over spelen bij mensen? Je ziet het tijdens deze open dag, én je kunt ook zelf onderzoek doen,

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.