Verstreken: Mysterieuze mini-orgaantjes (2019)

Stel je voor: je bent ziek en de artsen weten niet zeker of een medicijn je beter kan maken. Hoe mooi zou het zijn als het medicijn getest kon worden op een stukje van jouw lichaam, gekweekt in het lab? Ga organoïden bespieden, ombouwen en testen.

Credits: Ruben van Vliet

Of stel je voor dat je een orgaantransplantatie nodig hebt. Hoe fijn zou het zijn als we uit een stukje van jou een nieuw orgaan konden kweken? Dat idee wordt steeds realistischer door het kweken van organoïden; mini-orgaantjes die in het lab kunnen groeien in een vloeistof met specifieke voedingsstoffen. Deze organoïden kunnen we kweken uit stamcellen van allerlei organen in ons lichaam. Leer wat mini-orgaantjes eigenlijk precies zijn en wat je er allemaal mee kunt doen.

Eerst leer je hoe je mini-orgaantjes kunt kweken in het lab. Je gaat zelf aan de slag met het maken van kweekmedium, een soort voedingsstof voor de mini-orgaantjes. Dus trek een labjas aan en help om de mini-orgaantjes goed te laten groeien.

Als je de mini-orgaantjes gekweekt hebt, kun je het DNA daarvan aanpassen, zodat ze een ziekte nabootsen die mensen kunnen krijgen. Met die aangepaste mini-orgaantjes kunnen we onderzoeken wat er nou precies gebeurt als iemand een bepaalde ziekte heeft. Met die kennis kunnen onderzoekers in de toekomst betere medicijnen maken voor patiënten. Doe ook mee aan de quiz en bouw met de antwoorden je eigen DNA van een mini-orgaantje.

Onderzoekers kunnen mini-orgaantjes ook gebruiken om bestaande en nieuwe medicijnen te testen voor allerlei ziektes. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld mini-orgaantjes van verschillende personen kweken in kleine schaaltjes en testen of een medicijn de ziekte kan genezen. Kun jij ontdekken op welk mini-orgaantje het nieuwe medicijn werkt?

In de toekomst hopen we mini-orgaantjes ook te kunnen gebruiken voor mensen die beschadigingen hebben in een orgaan, zoals de nier. Nu moeten zieke mensen wachten op een donor-orgaan, wat vaak heel erg lang duurt. Onderzoekers willen mini-orgaantjes zo kunnen kweken, dat ze kunnen helpen de organen van patiënten te repareren. Knutsel je eigen mini-orgaantje om mee te nemen naar huis.

Het Hubrecht Instituut, Regenerative Medicine Center Utrecht, UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht presenteren samen “Mysterieuze mini-orgaantjes”. Samen werken zij als onderzoekers met mini-orgaantjes om ziektes beter te leren begrijpen en genezen.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.