Verstreken: Maak je eigen medicijn (2019)

Bij de ontwikkeling van medicijnen komt heel wat kijken. Van het begrijpen van ziektes tot het vinden van de juiste medicijnen. In deze korte workshop ga je hier zelf mee aan de slag en maak je de farmacie mee van onderzoek tot pil.

Credits: Ivar Pel via Universiteit Utrecht

Als je ziek wordt ga je naar de huisarts. Daar krijg je vervolgens een recept mee om een geneesmiddel te halen bij de apotheek. Bij hoofdpijn krijg je pijnstillers, maar bij een ontsteking of infectie heb je antibiotica nodig. Daarnaast is er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Hierdoor kunnen astmapatiënten tegenwoordig meer lucht krijgen en zijn sommige vormen van kanker goed te behandelen.

Maar hoe komen we nu tot nieuwe geneesmiddelen? Deze reis begint bij de apotheek, waar je je recept mee krijgt voor het laboratorium. Eenmaal in het laboratorium aangekomen ga je aan de slag door moleculen die het geneesmiddel vormen na te bouwen, ga je je eigen pil of capsule maken en bestuderen hoe deze kan oplossen in de maag. Je zult zien dat het nauw luistert om een medicijn ook goed in het lichaam terecht te laten komen en vervolgens ook nog een gewenst effect laat zien.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.