Verstreken: Maak dat de kat wijs Zernike Campus (2019)

Welke uitdrukkingen kennen Nederlanders eigenlijk nog tegenwoordig? Die vraag staat centraal in het Publieksonderzoek van Weekend van de Wetenschap 2019, met de toepasselijke titel ‘Maak dat de kat wijs’.

Credits: Ilja Meefout voor Nemo Science Museum

De haan vangen om zijn eieren? Geld wassen in olie? Die zijn dus zelfverzonnen en hartstikke nep. Lachen als een boer met kiespijn of slagen met vlag en wimpel. Voor veel kinderen zijn dit bekende uitdrukkingen. Maar iemand op z’n vestje spuwen? Die is een stuk minder bekend.

Taalonderzoekers Simone Sprenger en Jacolien van Rij van de Rijksuniversiteit Groningen voeren dit onderzoek uit. In eerder onderzoek zagen ze al dat oudere mensen meer uitdrukkingen kennen dan jonge mensen. Nu zijn ze opnieuw benieuwd naar verschillen in leeftijd, maar ook per regio.

Test hoeveel uitdrukkingen jij kent door een potje hints te spelen met een professionele acteur. Op de website kun je binnenkort meedoen aan het publieksonderzoek. Je krijgt dan een uitdrukking te zien, waarvan je moet aangeven of je deze kent.

Naam organisatie Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Soort activiteit Spel
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
Adres Bernoulliborg
Nijenborgh 9
9747AG Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.