Maak dat de kat wijs Zernike Campus

Welke uitdrukkingen kennen Nederlanders eigenlijk nog tegenwoordig? Die vraag staat centraal in het Publieksonderzoek van Weekend van de Wetenschap 2019, met de toepasselijke titel ‘Maak dat de kat wijs’.

Naar de website

De haan vangen om zijn eieren? Geld wassen in olie? Die zijn dus zelfverzonnen en hartstikke nep. Lachen als een boer met kiespijn of slagen met vlag en wimpel. Voor veel kinderen zijn dit bekende uitdrukkingen. Maar iemand op z’n vestje spuwen? Die is een stuk minder bekend.

Taalonderzoekers Simone Sprenger en Jacolien van Rij van de Rijksuniversiteit Groningen voeren dit onderzoek uit. In eerder onderzoek zagen ze al dat oudere mensen meer uitdrukkingen kennen dan jonge mensen. Nu zijn ze opnieuw benieuwd naar verschillen in leeftijd, maar ook per regio.

Test hoeveel uitdrukkingen jij kent door een potje hints te spelen met een professionele acteur. Op de website kun je binnenkort meedoen aan het publieksonderzoek. Je krijgt dan een uitdrukking te zien, waarvan je moet aangeven of je deze kent.

Locatie

Bernoulliborg
Nijenborgh 9
9747AG Groningen

Datum en tijd

6 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
Credits: Ilja Meefout voor Nemo Science Museum

Naam organisatie

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Soort activiteit

Spel

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 11:00 - 17:00 uur

Adres

Bernoulliborg
Nijenborgh 9
9747AG Groningen

Website

Ga naar de website