Maak dat de kat wijs Academiegebouw

Welke uitdrukkingen kennen Nederlanders eigenlijk nog tegenwoordig? Die vraag staat centraal in het Publieksonderzoek van Weekend van de Wetenschap 2019, met de toepasselijke titel ‘Maak dat de kat wijs’.

Naar de website

De haan vangen om zijn eieren? Geld wassen in olie? Die zijn dus zelfverzonnen en hartstikke nep. Lachen als een boer met kiespijn of slagen met vlag en wimpel. Voor veel kinderen zijn dit bekende uitdrukkingen. Maar iemand op z’n vestje spuwen? Die is een stuk minder bekend.

Taalonderzoekers Simone Sprenger en Jacolien van Rij van de Rijksuniversiteit Groningen voeren dit onderzoek uit. In eerder onderzoek zagen ze al dat oudere mensen meer uitdrukkingen kennen dan jonge mensen. Nu zijn ze opnieuw benieuwd naar verschillen in leeftijd, maar ook per regio.

Test hoeveel uitdrukkingen jij kent door een potje hints te spelen met een professionele acteur. Op de website kun je binnenkort meedoen aan het publieksonderzoek. Je krijgt dan een uitdrukking te zien, waarvan je moet aangeven of je deze kent. Maar pas op, er zitten ook een paar nep-uitdrukkingen tussen om je te testen. De haan vangen om zijn eieren? Geld wassen in olie? Die zijn dus zelfverzonnen en hartstikke nep.

Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
9712CP Groningen

Datum en tijd

5 oktober 2019: 11:00 - 17:00 uur
Credits: Ilja Meefout voor Nemo Science Museum