Verstreken: Kromhoutmotoren in werking (2019)

Wist je dat er motoren bestaan die al meer dan honderd jaar oud zijn? Bij Museum ’t Kromhout kun je zien hoe ze werken, legt een smid uit hoe ze werden gemaakt en bekijk je een theatervoorstelling over techniek van vroeger en nu.

Credits: Museum 't Kromhout

Op de plek waar vanaf het midden van de 18e eeuw tientallen houten en later ook stalen schepen werden gebouwd en te water gelaten, besloten Daniel en Jan Goedkoop aan het einde van de 19e eeuw zich te richten op het fabriceren van motoren en machines. Na het maken van verschillende stoomketels ontwikkelden de broers een nieuw soort scheepsmotor, een betrouwbare viertakt petroleummotor. Dit was het begin van een zeer succesvolle productielijn van motoren, voor onder meer schepen, vrachtwagens, bussen en ook diesellocomotieven. Allen vernoemd naar de plaats waar zij het levenslicht zagen: werf ’t Kromhout.

Zowel de werf als een groot deel van de motoren die hier ontwikkeld zijn kun je bewonderen tijdens Weekend van de Wetenschap. Vraag de vrijwilligers van Museum ’t Kromhout alles over de collectie en bewonder de soms wel honderd jaar oude motoren terwijl zij weer in gang worden gezet. Ook is er een smid aanwezig om je te laten zien hoe vakmensen de motoren vroeger met de hand maakten.

Programma

Tijd Activiteit
12:00 – 15:00 uur Motordemonstraties
12:00 – 16:00 uur Demonstraties over smeden van ijzer
15:00 – 16:00 uur Theatervoorstelling over techniek
Prijs: extra toeslag.

Naam organisatie Museum 't Kromhout
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Volwassenen, Kinderen, Jongeren, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 12:00 - 16:00 uur
Adres Museum 't Kromhout

Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.