Kijken in het brein

Altijd al willen weten hoe een brein er van binnen uit ziet? Of hoe een MRI-scan werkt? Volg een rondleiding, doe mee aan experimenten en leer over hersenonderzoek op de open dag van het Spinoza Centre for Neuroimaging.

Naar de website

MRI is een bijzondere techniek omdat je daarmee activatie kunt zien in het levende menselijke brein. Om de hersenen haarscherp in beeld te brengen en grondig te kunnen bestuderen beschikt het Spinoza Centre over een 3T en een 7T MRI-scanner. Daarmee kunnen onderzoekers de functie, de structuur en het metabolisme van de hersenen op zeer fijne schaal in kaart brengen. Van de 7T MRI-scanner zijn er maar vier in Nederland die geschikt zijn voor mensen.

Tijdens de rondleiding kun je MRI scanners van dichtbij zien en krijg je uitleg over hoe de scanners werken en wat voor onderzoek je ermee kunt doen. Daarnaast kun je meedoen met proeven en testen. Bovendien lopen er wetenschappers rond om je vragen over hersenonderzoek te beantwoorden.

Er is op het Spinoza Centre geen kantine aanwezig. Je mag zelf wat te eten meebrengen of je kunt gebruik maken van de horeca faciliteiten in het AMC ziekenhuis.

Programma lezingen

11.30-12.30 Prof. dr. Serge Dumoulin, neurowetenschapper en directeur
14.00-15.00 Dr. Sara Jahfari, postdoc onderzoeker

Inschrijven rondleiding

Voor de rondleiding is inschrijven verplicht via de website. Er zijn in totaal zes rondleidingen.

Let op: om je in te schrijven voor een rondleiding moet je alle onderstaande vragen met “nee” kunnen beantwoorden.

Heb je…

  • een pacemaker?
  • een medicijnpomp (bijv. insulinepomp)?
  • een neurostimulator?
  • een hydrocephaluspomp?
  • metaalsplinters in het oog of lichaam?

Indien je een of meerdere van de bovenstaande vragen met “ja” moet beantwoorden, kan het onveilig zijn om bepaalde MRI ruimtes te bezoeken. Schrijf je dan in voor rondleiding 2, 4 of 6.

Route en parkeren

Het Spinoza Centrum ligt naast het AMC ziekenhuis. Er staat speciale bewegwijzering voor de open dag op het terrein.

Met de metro of trein vanaf CS Amsterdam
Neem metro 54 (richting Gein). Je stapt uit bij halte Holendrecht en neemt uitgang Oudenrijnlaan/AMC. Ook als je de trein neemt, stap je uit bij Amsterdam Holendrecht en neem je de uitgang Holendrecht/AMC.

Vanaf station Holendrecht (10 min. lopen)
Om buiten het ziekenhuis om bij het Spinoza Centre te komen ga je na de OV-poortjes rechtsaf, waarna je linksaf het fietspad en de gele bordjes Spinoza Centre volgt. Ga de houten brug aan je rechterhand over, sla meteen linksaf en loop door tot je aan je rechterhand een zebrapad ziet richting de parkeerplaats. Steek hier over en loop rechtdoor tot je bij een groot grijs gebouw komt: de IWO-tentamenzalen. Sla hier rechtsaf tot je niet verder kunt en ga dan links. Loop onder de witte loopbrug door, waarna je de tweede straat links neemt en 50 meter doorloopt. Aan je rechterhand ligt nu het Spinoza Centre, een roestkleurig met wit gebouw omringd door gras. De bel vind je rechts van de ingang.

Met de auto
Indien je vanaf de A2 of A9 komt volg je de borden naar het AMC. Bij de eerste verkeerslichten (naast Sizzling Wok) ga je rechtdoor, bij het volgende kruispunt sla je rechtsaf de Meibergdreef op. Blijf rechtdoor rijden tot je op een rotonde komt. Volg vanaf hier de borden naar P6 of 7. Je kan hier gratis parkeren.

Locatie

Spinoza Centre for Neuroimaging
Meibergdreef 75
1105BK Amsterdam

Datum en tijd

6 oktober 2019: 09:30 - 17:00 uur
Credits: Marieke de Lorijn voor het Spinoza Centre

Naam organisatie

Spinoza Centre for Neuroimaging

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Open dag, Lezing / Debat

Doelgroep

Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 09:30 - 17:00 uur

Adres

Spinoza Centre for Neuroimaging
Meibergdreef 75
1105BK Amsterdam

Website

Ga naar de website

Social media

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is initiatiefnemer van Weekend van de Wetenschap.