Verstreken: Kan aardig zijn je gelukkig maken? (2019)

Een kaartje is leuk om te krijgen. Maar is het ook leuk om te geven? En hoe komt dat dan? In dit experimentje kijkt Universiteit Utrecht of jij gelukkig wordt als je aardig bent voor een ander.

Credits: iStock, fotosipsak via Universiteit Utrecht

Ongelukkig en verdrietig zijn is heel vervelend. Daarom willen onderzoekers graag weten waar mensen gelukkig of blij van worden. Als je verdrietig bent, wat moet je dan doen om je blijer te voelen? Daarover zijn allerlei ideeën. Word je gelukkig als je iets leuks doet? Of als iemand jou aardig vindt? Of word je misschien gelukkig als jij iets aardigs doet voor iemand anders? Deze vragen staan centraal in dit experiment, waar jij zelf proefpersoon kan zijn.

Niet iedereen is hetzelfde, en wat de één blij maakt is niet wat de ander blij maakt.Daarom worden er experimenten gehouden. Bij deze experimenten proberen mensen iets uit en kijken onderzoekers of het werkt en voor wie het werkt. Tijdens dit experiment doen mensen verschillende aardige dingen doen voor anderen. De onderzoekers zijn benieuwd hoe de mensen hierop reageren, en jij kunt meedoen. Je gaat iets aardigs doen voor iemand die je kent: een kaartje sturen. Samen met de onderzoekers kijk je of jij daar blijer van wordt, en hoe zo’n experiment eigenlijk werkt.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.