Verstreken: Is Hollandse Gouda lekkerder? (2019)

De Europese Unie beschermt meer dan 1000 streekproducten zoals Parmaham en Hollandse Gouda. Maar zijn producten met zo’n label eigenlijk echt beter? Kom tijdens een blinde proef te weten of jij Hollandse Gouda echt lekkerder vindt.

Credits: iStock, [PicturePartners] via Universiteit Utrecht

Economen hebben allerlei modellen geschreven over het nut van labels zoals Hollandse Gouda. Door deze labels aan producten te hangen, weten consumenten dat het een beter product is, waar ze meer voor moeten betalen. Zonder deze labels zouden mensen de hogere kosten misschien niet wíllen betalen en verdwijnen de producten van de markt. Het beschermen van streekproducten is dus van belang voor zowel producenten als consumenten. Een voorwaarde is wel dat de streekproducten ook echt beter zijn. Maar hoe kom je hier achter?

Tijdens deze activiteit leer je meer over beschermde streekproducten uit Nederland. De Hollandse Gouda is misschien wel het bekendste voorbeeld. Het is een door de Europese Unie beschermde geografische aanduiding (BGA). Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Hollandse Gouda en ‘gewone’ Gouda?

Bij de Universiteit Utrecht kun je blind proeven of er voor jou een verschil is tussen gewone Gouda en Hollandse Gouda. Dat wil zeggen dat je op voorhand niet weet welke kaas je proeft. Na het proeven krijg je uitleg over waarom het belangrijk is om blind te proeven, en om de kazen in een willekeurige volgorde aan te bieden.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.