Verstreken: Hoe veranderen jouw hersenen? (2019)

Zie tijdens deze demonstratie zelf hoe hersenverbindingen veranderen en hoe ook jouw brein aan het eind van de dag anders is.

Credits: Ruben van Vliet via Universiteit Utrecht

Tijdens deze demonstratie zie je hoe hersenverbindingen veranderen. Dit zie je via de hersenen van muizen. Door bij muizen hersenplakjes te maken kun je live de hersenverbindingen zien. Met deze ‘plakjes’ kunnen wetenschappers onderzoeken hoe hersenverbindingen ontstaan of verwijderen. Dit helpt hen om hersenen van kinderen beter te begrijpen om er achter te komen wat waarom sommige hersenen zonder problemen veranderen en waarom het bij andere hersenen mis gaat.

De hersenen staan nooit stil. Hersencellen maken steeds nieuwe verbindingen, veranderen verbindingen en ruimen oude verbindingen op. Dit doen onze hersenen om zich aan te passen zodat je zo goed mogelijk kan reageren op jouw omgeving. De hersenen van een baby groeien heel erg hard en veranderen snel. Soms gaat het maken of veranderen van hersenverbindingen bij een baby niet helemaal goed waardoor de hersenen op latere leeftijd anders werken. Dat lijkt bij sommige kinderen met autisme het geval.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.