Hoe ontwikkelen je hersenen zich?

Wat gebeurt er in je hersenen als je opgroeit? Hersenen kun je op allerlei manieren onderzoeken. Tijdens een leuk experiment ontdek je samen met hersenwetenschapper Dr. Matthijs Vink hier meer over.

Credits: Jelle Draper voor Universiteit Utrecht

Hersenonderzoek

Hersenen kun je op allerlei manieren onderzoeken. Hersenactiviteit meet je bijvoorbeeld met een magneet via een MRI-scanner. Hierdoor kunnen onderzoekers meer leren over onze hersenen.

Onderzoekers meten hersenactiviteit om iets te kunnen zeggen over hoe de hersenen van kinderen zich ontwikkelen als zij opgroeien. Onderzoekers meten de hersenactiviteit bijvoorbeeld met een MRI-scanner. In deze scanner doen kinderen allerlei experimenten. Dat kun jij ook! Kom samen met iemand, bijvoorbeeld je ouders of broer of zus, deze experimenten doen. Lijken jullie testresultaten op elkaar of zie je grote verschillen? En hoe komt dat? Hersenwetenschapper Matthijs Vink legt het je uit.

Hersenonderzoeker Dr. Matthijs Vink

Dr. Matthijs Vink werkt als hersenonderzoek voor het YOUth-onderzoek. YOUth bestudeert hoe kinderen zich ontwikkelen. Welke rol spelen bijvoorbeeld opvoeding, erfelijkheid, de omgeving en contact met leeftijdsgenoten? En welke rol speelt de hersenontwikkeling daarbij? In het YOUth-onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht wordt informatie verzameld over dit onderwerp. 6.000 kinderen en hun ouders helpen bij het leren begrijpen van de vorming van hersenen en de invloed op gedrag.

Onderzoek naar hersenen via MRI is een van de onderdelen van dit onderzoek. Meer informatie over dit onderzoek: "www.youthonderzoek.nl ":https://youthonderzoek.nl/

Hoe werkt een MRI-meting? Wil jij weten hoe een MRI-meting precies gaat? Bekijk dan alvast de video op deze pagina.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie, Jongeren
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.