Hoe maak je afvalwater schoon?

Wat gebeurt er eigenlijk met het water, nadat je je toilet doorspoelt? Kom kijken bij de rioolwaterzuivering en leer alles over hoe jouw vieze water weer schoon wordt.

Wist je dat we per persoon gemiddeld 150 liter water per dag gebruiken? Om te drinken, maar ook om te douchen, te wassen en het toilet mee door te spoelen? Stel je voor dat dit vieze water zomaar rivieren, meren, sloten en plassen in zou stromen. Die zouden dan hartstikke vies worden. Ook onze gezondheid komt dan in gevaar. Daarom moet het afvalwater eerst goed worden schoongemaakt.

Schoon water is van levensbelang. Voor inwoners, maar ook voor planten en dieren. Het schoonhouden van onze rivieren, meren, sloten en plassen is één van de verantwoordelijkheden van het waterschap. Dit gebeurt onder meer door het afvalwater te verwerken en schoon te maken. Nadat het water schoon is, kan het weer terug de natuur in stromen.

Leer op deze open dag alles over hoe dat schoonmaken precies in zijn werk gaat. Je kan niet alleen zien hoe het water wordt gezuiverd, maar hoe er steeds meer energie en grondstoffen uit afvalwater gehaald kan worden voor hergebruik. Voor kinderen zijn er leerzame waterproefjes te doen met één van onze waterprofessors.

Programma

Rondleiding op de rioolwaterzuivering: Een rondleiding duurt 30 minuten en vindt meerdere keren per uur plaats
Proefjes Een begeleider van Waterfanaten laat kinderen zien hoe ze zelf water kunnen zuiveren. Leuk voor kinderen vanaf 6 jaar.
Innovaties Leer over de nieuwste uitvindingen op het gebied van duurzaamheid.

Locatie

Waternet - RWZI Horstermeer
Middenweg 159
1394AH Nederhorst Den Berg

Datum en tijd

6 oktober 2019: 10:00 - 17:00 uur
Credits: via Waternet

Naam organisatie

Waternet

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Open dag

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 10:00 - 17:00 uur

Adres

Waternet - RWZI Horstermeer
Middenweg 159
1394AH Nederhorst Den Berg

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.