Verstreken: Het geheim van de oerknalsoep (2019)

Net na de Big Bang bestond ons heelal uit een hele andere vorm van materie dan nu: de oerknalsoep. Professor Raimond Snellings vertelt je erover, stap voor stap, en je mag al je vragen stellen.

Credits: Robert Oosterbroek via Universiteit Utrecht

Bij de grote ondergrondse deeltjesversneller CERN bootsen ze de eerste microseconden van ons heelal na, om te ontdekken waarmee 13,8 miljard jaar geleden de basis van ons leven werd gelegd. In zijn minicollege legt prof. Raimond Snellings uit hoe ze dat onderzoeken en waarom dat interessant is voor de natuurkunde van nu.

Raimond Snellings neemt je mee diep onder de grond, naar de waanzinnig grote deeltjesversneller CERN in Zwitserland. Daar persen ze atoomkernen onder extreem hoge druk samen om ze vervolgens met maximale kracht op elkaar te botsen. Want zoiets moet er 13,8 miljard jaar geleden ook gebeurd zijn.

En dan, als alles goed gaat, ontstaat er dus een héél, héél klein beetje oerknalsoep. Een bijna perfecte vloeistof waaruit na een paar microseconden protonen en elektronen en al die andere deeltjes zijn ontstaan waaruit wij en de wereld om ons heen zijn opgebouwd. Daarom kan het onderzoek naar de oerknalsoep ons helpen om natuurkundige theorieën, zoals het Standaardmodel en de snaartheorie te begrijpen.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.