Gassen in de samenleving

De toename van broeikasgassen zoals CO2 speelt een belangrijke rol in de klimaatverandering. Scheikundigen onderzoeken daarom of CO2 en andere gassen omgezet kunnen worden in nuttige stoffen.

Naar de website

In verschillende experimenten laten scheikundigen de bezoekers kennis maken met de belangrijke gassen die in onze lucht zitten, zoals CO2, zuurstof en stikstof. Maar niets is wat het lijkt! Niet alleen zullen de gassen er heel anders uitzien dan we gewend zijn, ze zullen ook gebruikt worden voor hele andere dingen dan in de natuur. Want wie wil nou geen stikstof-ijsje of een drankje gekoeld door CO2 proeven?

Waterstofauto

We hebben allemaal wel eens in een auto gezeten en zoals we weten rijden deze auto’s op benzine of elektriciteit. Maar de auto’s van de toekomst zien er misschien wel heel anders uit en rijden op een gas zoals waterstof. In een korte demonstratie laten de onderzoekers op een interactieve manier zien hoe dit waterstofgas verkregen kan worden uit water.

Planten nadoen

In de lucht die we elke dag inademen bevinden zich veel verschillende gassen, zoals CO2, zuurstof en stikstof. Zuurstof is hierbij erg nuttig voor ons omdat het ervoor zorgt dat wij in leven blijven. Maar de toename van CO2 is juist schadelijk omdat het een belangrijke rol speelt in de opwarming van de aarde. Planten en bomen spelen een belangrijke rol, want die kunnen CO2 opnemen en omzetten in bruikbare stoffen voor de plant zelf, en in zuurstof voor ons. Helaas kunnen we niet genoeg planten en bomen plaatsen om het teveel aan CO2 om te zetten in bruikbare stoffen en zuurstof. Daarom zijn er scheikundigen over de hele wereld bezig om de truc van de planten en bomen na te doen en op een andere manier de grote hoeveelheid CO2 uit de lucht om te zetten in iets nuttigs.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Universiteit Utrecht op Utrecht Science Park. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Credits: iStock, aangekocht door de Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website