Zie, voel, hoor en ervaar tijdens deze open dag waar gezondheidswetenschappers aan werken. Wat hebben ze al ontdekt? Waar hopen ze nog achter te komen? En hoe zien we dat terug in de zorg? Ga zelf aan de slag met een fluorescentie-camera of hartecho, volg een (kinder)college van wetenschappers en opereer een knuffel in het Teddyberenziekenhuis. Of ga op expeditie, bijvoorbeeld naar de snijzaal of het helidek.
Klaas van Kruistum
Gastheer van de dag is Klaas van Kruistum, bekend van televisieprogramma’s als Klaas kan Alles, Zapplive en Checkpoint en van zijn deelname aan Wie is de Mol?. Klaas neemt een kijkje in de wereld van de zwangerschapsecho; kan hij een echo maken van een baby in de buik? Ook kun je met Klaas op de foto, live of virtueel.
Programma
Minicolleges
Voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar
Minicolleges door gezondheidswetenschappers over diverse onderwerpen. De wetenschappers praten je in 20 minuten bij over actuele onderwerpen uit de gezondheidswetenschappen.
Teddyberenziekenhuis
Voor kinderen t/m 6 jaar
Als vader of moeder van de knuffel, nemen kinderen hun beste maatje mee naar het nagebootste ziekenhuis. De studenten spelen voor arts en behandelen de patiënten. Eerst gaan de kinderen naar de wachtkamer, net zoals in het ziekenhuis, hier krijgen ze een verhaal te horen. Daarna worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar studenten samen met de kinderen de knuffel van top tot teen onderzoeken.
Wetenschapsmarkt
Voor iedereen
De ambassadeurs voor de wetenschap brengen in meer dan 40 stands hun kennis en kunde over op het gebied van gezondheidswetenschappen. Hoe interessant is wetenschap en welke innovaties levert dit op die we kunnen toepassen in de zorg? Op deze markt laten de onderzoekers van Radboudumc hun werk, passie en ambitie zien.
Expeditie Helidek
Voor iedereen, kinderen onder begeleiding van een volwassene
Ga op expeditie naar het helidek, bovenop het Radboudumc. De plek waar de Traumahelikoper landt. Wat gebeurt er als er een helikopter komt landen? Waar gebruikt het Radboudumc het helidek voor en welke materialen komen er bij kijken?
Expeditie snijzaal
Minder geschikt voor kinderen onder 12 jaar
Wat gebeurt er met een lichaam als het, na overlijden, ter beschikking gesteld wordt van de wetenschap? En hoe is het om op humaan materiaal te oefenen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze expeditie naar de snijzaal voor anatomisch onderzoek van het Radboudumc. Dit is de plek waar niet alleen artsen in opleiding, maar ook medisch specialisten, paramedici en andere zorgverleners, hun vaardigheden leren en oefenen, en waar onderzoekers de anatomie van de mens bestuderen.
Rondleiding museum voor pathologie en anatomie
Voor iedereen
Wat is teratologie? Hoe ontstaat een aangeboren aandoening? Welke aangeboren aandoeningen kunnen er ontstaan aan bijvoorbeeld de hersenen, het skelet of het aangezicht? Hoe ontstaat een Siamese tweeling? Ontdek het in deze interactieve rondleiding. Niet alleen kom je iets te weten over de aard van een aantal zeldzame aandoeningen, er is ook aandacht voor de normale embryologische ontwikkeling van de mens. Daarnaast besteed de gids aandacht aan de ziekteleer.
Kinderuniversiteit
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar
Speciaal voor kinderen op de basisschool is er een doorlopend programma van colleges in de Kinderuniversiteit. In colleges van 20 minuten maken kinderen op een speelse wijze kennis met de wetenschap van het Radboud Institute for Health Sciences. Met colleges over malaria, geneesmiddelen bij kinderen, bewegen om gezond te worden en hoe de computer helpt bij het opsporen van ziekten.