Verstreken: De zon, onze eigen ster (2019)

Waar bevindt de zon zich in de Melkweg en het Universum en welke processen spelen zich af in de zon? Tijdens deze open dag – én avond – kun je naar de sterren kijken en leer je heel wat bij tijdens één van de lezingen.

Credits: via Cosmos Sterrenwacht

Tijdens Weekend van de Wetenschap kun je het planetarium bezoeken. Aan de binnenkant van het planetarium wordt de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Het hele universum is hier te zien en je kunt de mooiste sterrenbeelden bekijken.

Natuurlijk staan de telescopen ook opgesteld om door te kijken. Zaterdagavond is onder andere de planeet Saturnus te zien en onze buurman in het heelal: de Andromedanevel. Zondagmiddag kijk je naar de zon, met een spectroscoop kun je het spectrum van de zon bestuderen.

Lezingen

Lezing door Pieter Boon
Voor volwassenen en kinderen met grote interesse in sterren
Zaterdag 5 oktober, 20:00 uur
Tijdens deze lezing vertelt sterrenwachtmedewerker Pieter Boon de zon zich bevindt in de Melkweg en hoe de zon zich verhoudt ten opzichte van andere sterren. Op aarde zijn we bang voor kernenergie, maar wat we ons niet realiseren is dat de zon een mega-kernreactor is. Dit kernfusie proces is de leverancier van de zonne-energie, essentieel voor leven op aarde.

Lezing over de zon Voor iedereen
Doorlopend
Tijdens deze lezing leer je meer over de zon. Wat is de zon voor een ding? Zijn er meer zonnen in het heelal en hoe groot zijn die? Wat zijn zonnevlekken? Hoe heet is het op de Zon? Cosmos Sterrenwacht legt het je uit.

Naam organisatie Cosmos Sterrenwacht
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Sterren kijken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
8,00 per persoon
Openingstijden 6 oktober 2019: 13:00 - 17:00 uur
5 oktober 2019: 19:30 - 22:30 uur
Adres Cosmos Sterrenwacht
Frensdorferweg 22
7635 NK Lattrop-Breklenkamp
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.