Verstreken: De wereld van ruimteonderzoek (2019)

Stap in de wereld van het ruimteonderzoek met het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON. Met ruimtetelescopen onderzoekt SRON hoe sterren en planeten geboren worden, hoe de atmosfeer werkt en hoe zwarte gaten de baas spelen in melkwegstelsels.

Credits: Jelle de Plaa, voor SRON Netherlands Institute for Space Research

De mensheid komt steeds meer te weten over het universum en alles wat erin te vinden is. Dank zij nieuwe meetinstrumenten die hun metingen doen op telescopen en satellieten in de ruimte. Tijdens deze open dag leer je er alles over. Kijk eens hoe jij er uit ziet in het infrarood, ga gezellig knutselen, volg een lezing, doe zelf een proef of laat je fotograferen in de ruimte met astronautenhelm.

Hoe kun je informatie uit heel oud licht halen? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe maak je detectoren die zo slim en gevoelig zijn dat ze antwoord kunnen geven op deze vragen? En waar vind je veel materie die er wel móet zijn, maar die niet te vinden is? Hoe gaat ESA-telescoop Athena waaraan SRON werkt die opzoeken? Hoe maakt het heelal sterrenstelsels met sterren zoals onze zon en planeten zoals onze aarde? SRON wil een kijker maken die het antwoord vindt. Hoe werken atmosferen, en meer speciaal die van de aarde? Dat is een ingewikkeld samenspel van stoffen en (broeikas)gassen. Hoe volgen meetinstrumenten van SRON hun spoor? Ga naar deze open dag en ontdek antwoorden op deze vragen.

Naam organisatie SRON Netherlands Institute for Space Research
Soort activiteit Lezing / Debat, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2019: 11:00 - 16:00 uur
Adres SRON Netherlands Institute for Space Research
Sorbonnelaan 2
3584 CA Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.