CSI bij het Van Gogh

Kijk mee over de schouder van de restaurator. Breng een uniek bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum en ontdek de geheimen die in en onder de verf van de meesterwerken schuilgaan.

Naar de website

Onderzoek doen naar een kunstwerk begint met goed kijken. Met het blote oog merkt de restaurator al veel bijzonderheden op; niet alleen aan de voorkant van een schilderij, maar vaak ook aan de zijkanten en de achterzijde. Voor verder onderzoek gebruikt de restaurator technische hulpmiddelen als röntgenfoto’s, infraroodreflectogrammen, UV-opnames en de microscoop.

Samen met natuurwetenschappers worden de materialen geanalyseerd die de kunstenaar in het schilderij gebruikt heeft. Met gespecialiseerde apparatuur weten zij uit het kleinst mogelijke deeltje van een schilderij – een verfmonster – vaak een grote hoeveelheid informatie af te lezen.

Dit onderzoek levert nieuwe gegevens op over bijvoorbeeld verfsamenstelling of verkleuring van pigmenten. Dat helpt de museummedewerkers om in de toekomst nóg beter voor de kunstwerken te zorgen. De restaurator vertelt je er alles over, en zal haar verhaal ondersteunen met demonstraties.

Leer de onzichtbare details op de röntgenfoto lezen of ontdek de voordelen van UV-fluorescentie voor het onderzoek. Zoom in op het verfoppervlak met de microscoop.

Prijs

Deze demonstratie is gratis in combinatie met een geldig entreebewijs voor het van Gogh Museum.

Regulier € 19,-
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
Museumkaart Gratis

Aanmelden

Inschrijven is verplicht bij de informatiebalie in de centrale hal van het museum, op de dag zelf. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Er is zeer beperkt plaats, dus schrijf je op op tijd in. Je wordt opgehaald bij de informatiebalie.

Locatie

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071DJ Amsterdam

Datum en tijd

6 oktober 2019: 13:30 - 14:15 uur
6 oktober 2019: 15:30 - 16:15 uur
5 oktober 2019: 15:30
5 oktober 2019: 13:30 - 14:15 uur
Credits: Maartje Strijbis voor van Gogh Museum

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

6 oktober: 13:30 - 14:15 uur
6 oktober: 15:30 - 16:15 uur
5 oktober: 15:30
5 oktober: 13:30 - 14:15 uur

Adres

Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071DJ Amsterdam

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.