Conserveringen en Restauraties

Gespecialiseerde restauratoren zorgen ervoor dat de collectie van het Stedelijk Museum in goede conditie verkeert. Dat gaat niet zonder onderzoek. Ontdek wat allemaal komt kijken bij de restauratie van tekeningen, ansichtkaarten en een vliegtuig.

Naar de website

De bijna 90.000 objecten in alle soorten en maten vragen om een specifieke aanpak: wat is beste behandeling van een groot loden vliegtuig van Anselm Kiefer? Hoe restaureer je grote papieren behangstroken met tekeningen, tekst en ansichtkaarten in een installatie van Ilya Kabakov? Wat voor onderzoek is hierbij nodig? Deze vragen en nog veel meer worden tijdens dit Stedelijk Seminar beantwoord.

Ga naar deze middag en laat de restauratoren je tijdens korte, laagdrempelige lezingen meenemen in hun complexe werkzaamheden. De middag wordt afgesloten met een rondleiding door de tentoonstellingszalen of in een van de restauratieateliers, waarbij je door de bril van een restaurator naar de kunstwerken kijkt.

Programma

14.00 – 14:05 Welkomstwoord
14.05 – 14.20 Inleiding – Sandra Weerdenburg
(hoofd restauraties / restaurator beeldhouwkunst)
14.20 – 14.45 Onderzoek van negen werken van Marc Chagall in de collectie
van het Stedelijk Museum – Madeleine Bisschoff en Maja Rinck
(restauratoren schilderkunst)
14.45 – 15.10 De restauratie van Kabakovs ‘Shkolnaya biblioteka’ – Monica Marchesi
(papierrestaurator)
15.10 – 15.35 De restauratie van een groot loden vliegtuig van Anselm
Kiefer – Susanne Meijer en Esther Meijer
(metaalrestauratoren)
15.35 – 15.45 Vragen en discussie
15.45 – 16.00 Pauze
16.00 – 17.30 Rondleidingen door het restauratieteam (optioneel)

Onderzoek van negen werken van Marc Chagall
Het Stedelijk Museum beheert negen schilderijen van Marc Chagall, waaronder bekende werken als De violist en Bella in het groen. Drie van de werken zijn in langdurig bruikleen van het RCE. De afgelopen jaren is een groot onderzoek uitgevoerd naar de door Chagall gebruikte materialen en technieken. Inmiddels is dit onderzoek vrijwel afgerond. In deze lezing wordt een impressie gegeven van dit onderzoek en de gebruikte toegepaste methoden, en worden verschillende interessante resultaten gepresenteerd. Acht van de werken zijn de komende tijd ook op zaal te zien, in de tentoonstelling ‘Migranten in Parijs’.

De restauratie van Kabakovs
Na een uitgebreid vooronderzoek wordt momenteel druk gewerkt aan de restauratie van de installatie Shkolnaya biblioteka (De schoolbibliotheek) van de Russisch kunstenaar Ilya Kabakov. De meeste aandacht gaat uit naar 18 kwetsbare behangrollen met applicaties. In het verleden is er bij dit deel van de installatie mechanische schade ontstaan, zoals scheuren, slijtplekken en gaten. In deze lezing wordt nader ingegaan op verschillende aspecten van de restauratie, zoals het verwijderen van eerdere behandelingen, de bevestiging van de applicaties, het repareren van ontbrekende stukken en scheuren in de behangrollen, en het verstevigen van de randen om toekomstige schade zo goed mogelijk te voorkomen.

De restauratie van een groot loden vliegtuig van Anselm Kiefer
In 2018 en -19 heeft na een groot vooronderzoek de restauratie plaatsgevonden van het loden vliegtuig van Anselm Kiefer ‘Voyage au bout de la nuit’. Dit werk is ooit beschadigd bij een val tijdens opstelling in een tentoonstelling, vanwege zwakke verbindingen en disbalans van het werk. In de presentatie wordt ingegaan op complexe aspecten met betrekking tot de constructie van het werk. Hoe kan deze gerestaureerd en waar nodig verbeterd worden, zonder dat dit de authenticiteit van het werk aantast. Wat zijn de alternatieven? Mogen we (interne) delen vervangen? En hoe gaan we om met het kwetsbare lood en de andere materialen in het werk?

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1070 AB Amsterdam

Datum en tijd

5 oktober 2019: 14:00 - 17:30 uur
Credits: Anselm Kiefer, De behandeling van ‘Voyage au bout de la nuit’.

Naam organisatie

Stedelijk Museum Amsterdam

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Tentoonstelling

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

5 oktober: 14:00 - 17:30 uur

Adres

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1070 AB Amsterdam

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.