Verstreken: Chemie voor een groenere toekomst (2019)

De laboratoria op het Science Park openen hun deuren. Leer alles over duurzame materialen en ontdek hoe Avantium werkt aan nieuwe technologieën voor een duurzame toekomst.

Credits: Avantium

Elk jaar wordt er wereldwijd ongeveer 350 miljoen ton, ofwel 350 miljard kilo, plastic gemaakt. Om je een beeld te geven: dat is ongeveer 350 voetbalstadions vol. Het is waarschijnlijk wel mogelijk om minder plastic te gebruiken, maar zeker niet realistisch om plastic volledig te vervangen: voor de meeste toepassingen zijn geen duurzame vervangers.

Het meeste plastic wordt binnen een jaar ook weer weggegooid. En dat is heel zonde als het materiaal van goede kwaliteit is. Bovendien levert dit ook zeer veel afval op, dat moet worden ingezameld en verwerkt. Dit lukt redelijk goed in de rijke landen, maar vooral in Azië komt erg veel plastic in de natuur terecht. Iedereen kent wel de beelden van de plastic soep in de oceanen.

In een land als Nederland wordt huisvuil verbrand, dus het overgrote deel van ons plastic afval ook. En dat levert veel CO2 uitstoot op, omdat bijna al het plastic van aardolie wordt gemaakt. Als CO2 in de atmosfeer komt, zorgt dat voor opwarming van de aarde. Kort gezegd levert plastic dus twee problemen op waar oplossingen voor moeten komen. Avantium werkt aan oplossingen voor beide problemen.

Plantaardig plastic

Avantium is een toonaangevend bedrijf in chemische technologie en een voorloper in hernieuwbare chemie. Zij ontwikkelen duurzame chemische producten, vervaardigd uit plantaardige grondstoffen in plaats van aardolie. Zo maakt Avantium plastic van plantaardige suikers in plaats van olie. Die planten halen eerst CO2 uit de lucht en maken suikers door fotosynthese. Als deze suikers vervolgens weer naar plastics worden omgezet en die plastics worden verbrand of afgebroken door de natuur, dan komt dezelfde hoeveelheid CO2 weer terug in de lucht. Dan is er netto geen uitstoot van CO2. Bovendien is het plastic dat Avantium maakt 100% recyclebaar en breekt het veel sneller af dan regulier plastic van aardolie, mocht het plastic van Avantium toch in de natuur terecht komen.

Programma

Tijdens het Weekend van de Wetenschap gaan de deuren van het laboratorium op het Science Park open en kun je meer te weten komen over duurzame materialen. Je kunt dan zelf ervaren hoe belangrijk chemie is en hoe deze chemie kan bijdragen aan een betere en groenere toekomst.

Naam organisatie Avantium
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 12:00 - 16:00 uur
Adres Avantium
Matrix Building 6, Science Park 408
1098 XH Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.