Alles is gedrag

Wat doen aardbevingen met je? Hoe kun je beter leren? Kun je ook tekenen met je ogen? Hoe kan een robothond je helpen? Neem een kijkje in de keuken van het brede onderzoek naar het gedrag, het denken, het leren én het samenleven van mensen.

Credits: Sander van Lien via Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Ervaar bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de Rijksuniversiteit Groningen wat gedrag is en hoe het ons beïnvloedt in al ons denken, leren en samenleven.

Programma

Aardbevingen hebben een enorme impact op de mensen in Groningen. Speel het aardbevingenspel en onderga zelf wat deze met je doen. Of kom naar het mini-college van onderzoekster Elianne Zijlstra. Zij onderzocht de impact van de bevingen op kinderen in het gebied.

Je kunt leren om beter te leren. En we laten je ervaren wat je eigen lichaamsbeeld met je doet en hoe je dit kunt veranderen. Je ogen vertellen meer dan je denkt. Neem plaats achter de eye-tracker en probeer te tekenen met je ogen. Of ontdek hoe we met tablets onderzoek doen naar visuele problemen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Robots worden steeds populairder, ook in de zorg. Kun jij uitvogelen hoe onze robothondjes precies werken? En wat is het verschil met een echte zorghond? Je kunt ook meedoen met het chat-onderzoek of speel het Wii-zoekspel. Weet je wat jouw interactiestijl is? Je leert hoe we dat meten en wat het zegt over jouw relatie met anderen. Alles wat je hebt geleerd over hersenen, geheugen en gedrag test je tenslotte in de grote GMW-quiz.

Behalve deze vele experimenten waar je zelf aan mee kunt doen, zijn er ook enkele mini-colleges in de oudste en mooiste collegezaal van de faculteit. Naast het al eerder genoemde mini-college over de invloed van de Groningse bevingen op kinderen, geeft ook hoogleraar Peter de Jonge een mini-college over de vraag “waar zitten psychische stoornissen eigenlijk?”.

Het gehele programma is te vinden op de website.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel Zpannend Zernike, de Groninger invulling van het Weekend van de Wetenschap. Op veel plekken in de stad Groningen is veel te doen en te ontdekken.

Naam organisatie Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2019: 12:00 - 17:00 uur
Adres Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Hortus complex
Grote Kruisstraat 2
9712 T Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.